1Frýdlant – Aktivní senioři ve Frýdlantu se letos mají na co těšit. Město pro ně totiž opět připravuje řadu akcí. A to nejen ve své režii, ale i ve spolupráci s kluby seniorů v Liberci a Jablonci nad Nisou. Vzájemná provázanost všech tří měst se totiž v oblasti aktivit určených seniorům ukázala jako velmi přínosná.

Jak bude konkrétně spolupráce Frýdlantu, Liberce a Jablonce nad Nisou letos vypadat, si ve středu 18. února zástupci těchto měst upřesnili na přínosné schůzce. Z ní vyplynulo, že kromě zavedených akcí se mohou

senioři ze všech měst těšit i na zajímavé novinky. „S kluby seniorů v Liberci spolupracujeme od roku 2008, jablonecké se přidaly o tři roky později. Spolupráce funguje na jedničku. Každé město připravuje nějaké akce. Ve Frýdlantu vítáme seniory například na setkání s Valdštejnskou, Jarním hopu v Předláncích, na Valdštejnských slavnostech nebo na Jazzové dílně,“ vysvětlil starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Aktivní senioři z Frýdlantska pak mohou vyrážet například na Jabloneckou šipku, Turnaj tří měst v kuželkách družstev nebo na koncert u příležitosti Světového dne proti násilí na seniorech, který se koná v Liberci.

2015-02-18_jednani_o_aktivnich_seniorech,mp, obrázek se otevře v novém okně

Letos je ale čeká mnohem více „Dostali jsme nabídku zúčastnit se i červencového tábora pro seniory. Ten loni poprvé uspořádalo liberecké Komunitní středisko Kontakt na Branžeži. Tábor měl takový ohlas, že už se na něj z Frýdlantu teď hlásí asi 14 seniorů. A to je únor,“ podotkl starosta Ramzer. On sám se na tábor chystá vypravit také. Měl by na něm zastávat roli oddílového vedoucího.

Frýdlant začal se spoluprací se seniorskými kluby z okolních měst před pěti lety poté, co se místní senioři začali zajímat o vytvoření vlastního klubu. „Nechtěli jsme, aby to bylo jen místo setkávání. Chtěli jsme starším lidem nabídnout něco atraktivního, aktivního. Proto jsme se obrátili na Komunitní středisko Kontakt Liberec, které mělo už řadu zkušeností. A byl to dobrý krok, získali jsme praktické znalosti bez toho, aniž bychom dělali některé nevyhnutelné chyby,“ podotýká Dan Ramzer.

Ředitel Kontaktu Michael Dufek vzájemná setkání seniorů z Frýdlantu, Liberce a Jablonce nad Nisou vítá. „Podařilo se díky nim odbourat hranici měst a vytvořit partu lidí, kteří by se jinak třeba nepotkali. Navíc když senioři ve Frýdlantu viděli, co v Liberci děláme, sami přišli s tím, že chtějí také sami zorganizovat něco pro ostatní. Což je skvělé,“ říká.

Ve Frýdlantu působí v současné době tři organizované kluby seniorů, v Liberci pod Kontaktem jich je šestnáct a v Jablonci nad Nisou pod Centrem sociálních služeb je jich 9. Akce, které společně i jednotlivě pořádají, jsou ve většině případů zdarma nebo se při nich vybírá jen symbolický poplatek. Často jde o akce směřující k tradicím národa. „Třeba Valentýna slavit společně nebudeme, to si raději uděláme Masopust nebo Svatomartinské slavnosti,“ uzavírá starosta Frýdlantu, který se řady akcí aktivně účastní.

Frýdlant 23/02/2015
Foto a text: mh

 

Pin It on Pinterest