00000000001

Frýdlant – Literární soutěž, kterou loni k 25. výročí listopadové Sametové revoluce vyhlásilo Město Frýdlant, zná vítěze. Téma „Čtvrtstoletí svobody“ zvládla nejlépe Barbora Vaňoučková ze Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant, pracoviště Hejnice. Druhé místo si svým literárním počinem vybojovala Magdaléna Bartošová z Gymnázia Frýdlant a třetí skončila Tereza Haová z téže školy. Z obřadní síně radnice si výherkyně odnesly věcné ceny, poukazy, pamětní listy a pamětní medaile. S prázdnou neodešli ve středu 4. března ani zbylí soutěžící.

Soutěž měla studenty přivést k tomu, aby o revoluci a době, která jí předcházela, přemýšleli.

„Svoboda a demokracie, které tady už čtvrtstoletí máme, jsou pro tyto mladé lidi běžné. V ničem jiném nikdy nežili. Aby úkol zvládli, museli toho hodně nastudovat, zajímat se v rodině. Doufám, že si díky tomu i uvědomili, že lidská práva, svoboda a demokracie nejsou rozhodně věcmi tak samozřejmými, jak se jim doposud zdálo,“ řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Své práce do soutěže přihlásilo šestnáct studentů. „Za úkol měli vytvořit esej o rozsahu 400 až 600 slov na téma Čtvrtstoletí svobody. Díla pak bez znalosti autora přečetla tříčlenná komise složená ze dvou učitelů a starosty města. Pak byly vybrány tři nejlepší práce,“ přiblížil Libor Štrom z odboru kultury městského úřadu Frýdlant, který měl soutěž na starosti.

Jednoho z hodnotících kantorů, Kryštofa Špidlu z Gymnázia Frýdlant, při posuzování prací překvapilo, jak moc je těmto studentům doba před 25 lety vzdálená. „Je to asi tak stejné, jako když mi dědeček vyprávěl o požáru Národního divadla. Ta doba je pro ně asi stejně vzdálená, berou ji jako téměř mrtvou historickou událost. Přitom pro mě je to pořád současnost. Jak vidno, stal jsem se nenápadně pamětníkem,“ podotkl s úsměvem.

Vítězka soutěže Barbora Vaňoučková popisuje svou cestu k pochopení tématu takto: „Musela jsem toho hodně zjišťovat, dost jsem hledala na internetu. Něco jsem o revoluci i komunismu věděla ze školy, ale spoustu jsem toho netušila. Bohužel jsem si nemohla vyslechnout osobní zkušenost rodičů či příbuzných, protože vlastně nikdo z nich nebyl o revoluci schopen příliš vyprávět,“ posteskla si studentka. Zároveň ale přiznává, že vlastně neexistuje lepší způsob, jak si tu dobu přiblížit.

Jak se výherkyni práce podařila, můžete posoudit i vy. Vítěznou práci literární soutěže „Čtvrtstoletí svobody“ najdete v dubnovém čísle Frýdlantského zpravodaje.

Foto: Iva Beranová
Frýdlant 05/03/2015
mh

Zdroj: Město Frýdlant

 

Pin It on Pinterest