000000001Frýdlant – Peníze z programu „Podpora kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností“, který spravuje Ministerstvo kultury právě přes obce s rozšířenou působností, rozdělila ve čtvrtek 12. března ve Frýdlantu speciální komise. 

Letos byla ve Frýdlantu ve hře dotace 376 tisíc korun, o které rozhodovali coby členové komise starostové okolních obcí a měst, zástupci městského úřadu Frýdlant a odborného garanta – Národního památkového ústavu, územního pracoviště v Liberci. Peníze rozdělili hned v prvním kole mezi čtyři uchazeče.

„Na dotaci se může těšit vlastník hrázděného objektu ve Vísce, ohradní hřbitovní zdi ve Vsi, sochy svatého Jana Nepomuckého v Novém Městě pod Smrkem a vitráže Krista Spasitele v kostele Krista Spasitele ve Frýdlantu,“ vypočítává Věra Sobotová z odboru stavebního úřadu a životního prostředí městského úřadu ve Frýdlantu. Po doplnění dalších nezbytných dokumentů pracovníkem na úseku památkové péče, budou podle ní žádosti s výsledky jednání komise odeslány na Ministerstvo kultury, které rozhodnutím přidělí příspěvek vybraným žadatelům.

Na území obce s rozšířenou působností Frýdlant tento program povětšinou pomáhá s financováním drobných projektů, s obnovou objektů lidové architektury, kapliček, křížků, soch ve volné krajině a při restaurování vitráží.

Frýdlant 17/03/2015
Ing.Věra Sobotová, referent OSUZP, státní památková péče, tel.  482 464 057
Foto: vs

Zdroj: Město Frýdlant

 

Pin It on Pinterest