01

Frýdlant – V plném proudu už jsou přípravy na další ročník Valdštejnských slavností, které ve Frýdlantě proběhnou 15. – 17. května. Připomínka Albrechta z Valdštejna tradičně láká tisíce lidí.

Minulý ročník přijelo 25 000 návštěvníků a radnice doufá, že letos bude počet ještě vyšší. Valdštejnské slavnosti obnovilo město v roce 1994, kdy navázalo na akci z roku 1934 k třístému výročí zavraždění Albrechta z Valdštejna. „V té předválečné době to byla obrovská sláva, slavnosti trvaly celý týden,” říká Libor Štrom, vedoucí odboru kultury frýdlantské radnice.

V novodobé historii už jsou slavnosti jen třídenní, cíl propagovat Valdštejna coby jednoho z majitelů zdejšího panství ale stále zůstává. „Valdštejn nebyl osobností regionálního, ale celoevropského významu. Ve Frýdlantě sice moc nepobýval, ale byl to jeden z nejpracovitějších vojevůdců a úředníků tehdejší doby. Chceme, aby se konečně zbavil negativní nálepky, kterou v naší historii má a dostalo se mu zasloužené pozornosti. Byla to jedna z nejvlivnějších osobností přelomu 16. a 17. století,” zdůrazňuje Miroslav Kněbort, který už dvacet let obléká na slavnostech Valdštejnův kostým. Více se dočtete zde.

 

Pin It on Pinterest