001

KRAJ – Včerejší vichřice, která se v podvečer přehnala, způsobila problémy na mnoha místech v kraji. Policisté na operačním středisku byli zahlceni oznámeními o spadlých stromech, sloupech elektrického vedení či spadlých střechách.

Vichřice s deštěm a sněhem, která se včera v podvečer přehnala Libereckým krajem, způsobila nemalé problémy na mnoha místech. Oznámení, která přijímali policisté na tísňové lince 158, několikrát předčila počty oznámených událostí v nejvíce exponované dny, kterými bývají Silvestr, příchod Nového roku a oslavy tzv. Čarodějnic.

“V běžném dni přijímáme v průměru 110 událostí za dvacet čtyři hodin. Úterní den byl ale zcela výjimečný a počty oznámení tento průměr dvojnásobně převyšovaly. Přijali jsme 330 oznámení, kterými jsme se museli zabývat. Podotýkám, že se jedná o události jako takové. Telefonátů bylo ale dvakrát tolik, neboť některé události nám oznamovalo například více občanů najednou,” zhodnotil den na operačním středisku kpt. Bc. Luboš Odcházel.

Jenom oznámení o spadlých stromech na vozovku, domy, auta přijali policisté v době od 17.30 do cca 19.00 hodiny více jak sto. Další desítky telefonátů se týkaly poškození střech, výpadků proudu či spadlých sloupů s elektrickým vedením. Lidé se na policii obraceli, aby upozornili například na hořící sloup elektrického vedení, jako v Zahrádkách na Českolipsku či ve Stružinci na Semilsku, kdy dráty elektrického vedení spadly přímo do zahrady oznamovatele a stále “jiskřili”.

Nejvíce oznámení se ale týkalo spadlých stromů, kdy volající policistům sdělovali, že stromy padají jako “sirky”. Během několika málo minut byly oznámeny spadlé stromy na Sychrově, kde úplně blokovaly silnici, spousta oznámení byla z České Lípy. Oznámení přicházela z Bělé, Blatců, Tuháně, Obory, Zákup, Dubé, Mimoně či z Břehyně.

Spadlé stromy také ochromily vlakovou dopravu. Například na vlakový spoj z Frýdlantu do Liberce si museli počkat cestující, kteří chtěli nastoupit ve Frýdlantě. V 18.15 na koleje spadl strom, který se podařilo odstranit až krátce po půl osmé večer. Podobná byla situace i v jablonecké Smržovce. Oznámení o spadlém stromu, který blokuje průjezd vlakům, jsme obdrželi krátce před půl sedmou.

foto_01.JPG

Kromě spadlých stromů a vyvrácených sloupů elektrického vedení bral vítr také střechy domů. Tato nepříjemná událost se nevyhnula ani policistům, kdy silný vítr poškodil střešní krytinu Obvodního oddělení v Novém Boru. Rovněž z Českolipska, obce Kozly, oznamoval občan, že silný vítr “sebral” střechu z bytového domu a ta skončila na zaparkovaných autech. Poškození střechy hlásili například i ze Základní školy v Turnově, ulice Žižkova.

“I přesto, že vítr napáchal určitě vysoké škody, nevyžádala si vichřice žádná zranění či oběti na životech,” vyhodnotil včerejší den kpt. Luboš Odcházel.

Převážná část oznámených událostí ale zaměstnávala nejvíce další ze složek Integrovaného záchranného systému, a to hasiče, kteří fyzicky likvidovali veškeré následky, které vichřice v kraji způsobila

 

1. 4. 2015
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Zdroj: Policie ČR

 

Pin It on Pinterest