Vaření piva ve Frýdlantu je poprvé zmiňováno roku 1381 a zřejmě od 16. století pak místní vrchnostenský pivovar stál na stejném místě, jako dnešní provoz. Léta rozvoje a přestaveb skončila roku 1949, kdy byla v pivovaře uvařena poslední várka. Následující desetiletí byl jeho areál nevhodně a nedostatečně využíván jako sklad sýrů a zeleniny s čímž souvisela i jeho zanedbaná údržba.
Léta chátrání skončila roku 2010, kdy objekt pivovaru zakupuje firma Terra Felix s.r.o. s cílem obnovit vaření piva ve Frýdlantu. Roku 2012 začala rekonstrukce části areálu, která má do budoucna sloužit jako školící, konferenční a kulturní centrum a samozřejmě i jako nový pivovar. S frýdlantským pivem se mohli zájemci poprvé seznámit roku 2013, který je tak považován za rok obnovení pivovaru. Pivo bylo dle našich receptur uvařeno na zakázku v jiném pivovaře, neboť provoz přímo ve Frýdlantu byl obnoven až na jaře roku 2014.
Od června 2014 mají zájemci možnost ochutnávat v blízkém i vzdálenějším okolí pivovaru pivo Albrecht vařené v obnoveném Zámeckém pivovaru Frýdlant. Dej bůh štěstí!

[RPP id=55653]

Historie

Zámecký pivovar Frýdlant byl vždy úzce spjat s vývojem zdejšího panského sídla. Frýdlantský hrad byl založen zřejmě v druhé polovině 13. století Ronovci. Později byl mnohokrát přestavován a rozšiřován a dnešní hrad a zamek Frýdlant tak patří mezi jeden z největších podobných areálů u nás s nepřetržitou kontinuitou stavebního vývoje.
Panská výroba piva ve Frýdlantu je poprvé doložena roku 1381, pivo se zřejmě vařilo právě přímo na hradě. V 16. století byl za rodu Redernů vystavěn nový samostatný pivovar poblíž řeky Smědé na místě, kde stojí i dnešní provoz. Hrázděná patrová budova renesančního pivovaru je vyobrazena na tzv. Glaubicově mapě.
K zásadnímu rozšíření a přestavbě pivovaru v kameni došlo před rokem 1629. Původcem přestavby byl zřejmě tehdejší pán Frýdlantského panství, Albrecht z Valdštejna, po kterém se také jmenuje naše pivo. Barokní pivovar byl později, roku 1817, rozšířen, jeho vzhled z této doby dokumentují některá vyobrazení i první fotografie. Půdorys barokního areálu zůstal víceméně zachován v hmotě pivovaru dodnes.
Rukodělný provoz prošel na konci 19. století radikální přestavbou a rozšířením na strojní pohon. V letech 1890, 1892, 1896 a 1898 se podoba pivovaru změnila k nepoznání. Přestavěna byla jak sladovna, která dostala dominantu v podobě stojatého hvozdu s typickým párníkovým zakončením, tak pivovar, k jehož varně byla přistavěna stojovna s kotelnou a vysokým továrním komínem.
Pivovar se nadále, přes drobné přestavby, příliš neměnil až do roku 1929, kdy byl vystavěn zcela nový úsek chladného hospodářství. Tím se stavební vývoj pivovaru uzavřel, roku 1949 byl zdejší provoz ukončen. Pivovar později sloužil jako sklad sýrů a později zeleniny. Areál pro nedostatečné využití a pro zanedbávání základní údržby nenávratně chátral, stará technologie byla rozebrána a odvezena na Slovensko, některé objekty byly zbořeny.
Změnu přinesl až rok 2010, kdy začíná obnova pivovarského areálu, včetně plánované obnovy vaření piva ve Frýdlantu.

Pivo

Filozofií našeho pivovaru je vařit dobrá a poctivá piva dle zavedených stylových kategorií, zároveň se však nebojíme experimentovat a přinášet vlastní nápady. Při vaření se držíme klasických výrobních postupů, avšak doplněných o vlastní know how a za užití moderních technologií. Naše piva jsou vařena z vybraných kvalitních surovin z celého světa, za dodržení přísných hygienických norem a ke spotřebiteli dodávána bez pasterizace.
Stálá nabídka našich piv odráží přístup naší filozofie. Najdete v ní průřez pivními styly v základních kategoriích „Ležáky“ (spodně kvašená piva), „Ale“ (svrchně kvašená piva) a „Weizen“ (svrchně kvašená pšeničná piva). Sortiment stálé nabídky se časem samozřejmě může rozšířit či měnit.
Abychom mohli zájemcům o naše pivo nabídnout a představit co nejširší paletu pivních stylů, bude naše stálá nabídka doplněna o sezónně vařená piva. Ať už ke speciálním příležitostem, určitým událostem, anebo prostě jenom tak. V sezonní nabídce se zaměříme zejména na speciální a méně obvyklá piva napříč pivními styly. Kdo ví, třeba se některé z nich v budoucnu objeví i v naší stálé nabídce.

Zdroje:

http://www.pivovar-frydlant.com/

Pro Zámecký pivovar Frýdlant nafotil Petr Bíma
www.petrbima.cz

Související:

https://www.frydlantsko.eu/na-stojaka-tentokrat-v-zameckem-pivovaru-frydlant/

https://www.frydlantsko.eu/event/forfun-a-meshe-v-pivovaru/

https://www.frydlantsko.eu/par-novinek-ze-zameckeho-pivovaru-frydlant/

https://www.frydlantsko.eu/event/rockovy-koncert-v-zameckem-pivovaru-frydlant/

https://www.frydlantsko.eu/tak-plynul-cas-v-zameckem-pivovaru-frydlant/

https://www.frydlantsko.eu/novinky-ze-zameckeho-pivovaru-frydlant-2/

https://www.frydlantsko.eu/novinky-ze-zameckeho-pivovaru-frydlant/

https://www.frydlantsko.eu/novinky-ze-zameckeho-pivovaru/

https://www.frydlantsko.eu/1-pivovarsky-silvestr-2014/

https://www.frydlantsko.eu/event/koncert-4-kapel-v-zameckem-pivovaru-frydlant/

https://www.frydlantsko.eu/pozvanka-do-zameckeho-pivovaru-frydlant-na-koncert-4-kapel/

https://www.frydlantsko.eu/event/forfun-swingtet-v-pivovaru/

https://www.frydlantsko.eu/event/zamecky-pivovar-frydlant-pro-vas-pripravil-mimoradnou-prohlidku/

https://www.frydlantsko.eu/zamecky-pivovar-frydlant-pro-vas-pripravil-malou-soutez/

https://www.frydlantsko.eu/pivovar-klub/

https://www.frydlantsko.eu/za-pivem-na-ves-aneb-liberecka-pivovarska-scena-v-roce-2014/

https://www.frydlantsko.eu/seniori-navstivili-nove-otevreny-pivovar-a-jeste-stihli-i-koncert-lektoru/

https://www.frydlantsko.eu/zamecky-pivovar-frydlant-2/

https://www.frydlantsko.eu/hledame-pametniky-vyroby-piva-v-zameckem-pivovaru-frydlant/

https://www.frydlantsko.eu/kinematograf-pavla-cadika-promitani-v-zameckem-pivovaru-frydlant/

https://www.frydlantsko.eu/nobody-knows-s-dalsimi-kapelami-zahrali-na-slavnostnim-otevreni-obnoveneho-zameckeho-pivovaru-frydlant/

https://www.frydlantsko.eu/exkluzivni-fotografie-rekonstrukce-zameckeho-pivovaru-frydlant/

https://www.frydlantsko.eu/pivovar-ve-frydlante-slibuje-siroke-vyuziti/

 

20150324_124758 - Copy

Pin It on Pinterest