01

Astronomický den na Jizerce

Jizerská oblast tmavé oblohy

sobota 16. května 2015

V sobotu 16. 5. 2015 od 13.00 proběhne na Jizerce v rámci Jizerské oblasti tmavé oblohy tradiční Astronomický den pro veřejnost. Klub astronomů Liberecka – pobočka České astronomické společnosti, Astronomický ústav Akademie věd ČR a SUNDISK s.r.o. ve spolupráci s Hotelem Panský dům – Jizerka Dudovi pořádají rodinné odpoledne a večer na Jizerce. Připraveno je pozorování Slunce dalekohledy, přednášky a večerní pozorování dalekohledy (pozorování pouze za jasného počasí) s doprovodným programem. Najdete nás u Sklárny za Panským domem. Vstup zdarma.

Akce je tradičně určena pro laickou i odbornou veřejnost, jejím cílem je popularizace astronomie a problematiky rostoucího světelného znečištění. V průběhu dne a večera mají návštěvníci možnost shlédnout populárně – vědecké přednášky, přehlídku amatérské astronomické techniky a v případě jasného počasí pozorovat Slunce, planety i hvězdy a objekty vzdáleného vesmíru instalovanými dalekohledy s odborným výkladem.

Program akce:

13:00 začátek pozorování Slunce (fotosféra, chromosféra), probíhá až do západu Slunce

Přednášky a program ve Sklárně

13:00 Bc. Petr Horálek – Od citrónů na Zélandu pod Evropskou jižní observatoř

(Cestopisné vyprávění o místech, kam se člověk často nedostane a kde v noci vládne stále ještě černočerná obloha. Uvidíte jedny z nejkrásnějších fotografií hvězdné oblohy na světě.)

15:00 Mgr. Martin Gembec: Krásy letní oblohy – interaktivní beseda pro celou rodinu

(Přijďte s vašimi dětmi, bude to stát za to. Amatérský astronom a profesionální učitel ví jak na to.)

16:00 Mgr. Pavel Gabzdyl – Vše, co jsme věděli o Měsíci, je jinak

(Pracovník Hvězdárny a planetária v Brně Pavel Gabzdyl se specializuje na naše nejbližší těleso a má k němu i osobní vztah. Proto je jeho přednáška svými zajímavostmi doslova strhující.)

17:30 Mgr. Petr Scheirich – Historie navigace

(Jestli jste nikdy neviděli námořního důstojníka v uniformě a neslyšeli o navigaci jednoduchými prostředky, pak nesmíte chybět. Protože astronom Petr Scheirich se plaví na české plachetnici La Grace a je zde navigačním důstojníkem.)

19:00 závěr přednášek

V objektu Sklárny bude instalována výstava astronomických fotografií pořízených členy Klubu astronomů Liberecka a expozice astronomické techniky. Na místě si budete moci zakoupit “Kapku jizerskohorské tmy“. Ta je plněna v Jizerské oblasti tmavé oblohy a postará se o to firma Skleněné foukané figurky – Karel Sobotka, živnostník roku 2013 (http://www.sklenene-foukane-figurky.cz).

Večerní pozorování za jasného počasí. Začínáme se soumrakem a končíme, až úplně všichni zájemci odejdou.

Zdroj: JIZERSKÉ HORY – Turistický region

 

Pin It on Pinterest