001KRAJ – Podvody spáchané prostřednictvím virtuálního prostředí internetu jsou stále častější. Kriminalisté řeší zhruba pět desítek případů, kdy je kupující různým způsobem podveden.

Internet se stal již neodmyslitelnou součástí našeho běžného života. Patří mezi velmi častý a vyhledávaný zdroj informací, zábavy, poučení či nabídek, ať už k seznámení nebo prodeji čehokoliv. Nicméně k tomu všemu je nutné přistupovat s velkou opatrností a respektem. Ne každý prodává to, co nabízí, a přibývá podvodníků, kteří na nezkušenosti, důvěřivosti a ztrátě opatrnosti kupujících naopak slušně vydělávají. Je to pro ně o to snadnější, že jednají z relativně “anonymního” prostředí.

Klasickým trikem podvodníků jsou inzeráty nabízející žádané zboží za neuvěřitelně nízké částky. Mezi nejoblíbenější patří elektronika –  telefony, tablety, PC. Podvodníci nabízejí zboží za zlomek ceny a často rovněž požadují celou platbu, nebo její větší část, předem. V takových případech většinou kupující neuvidí peníze, ani objednané zboží.

Na jeden ze zhruba pěti desítek podobných případů, které krajská policie prošetřuje, upozornil vrchní inspektor Antonín Nevole z oddělení informační kriminality Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Případ pana Františka (zvoleno fiktivní jméno) mluví za všechny . . .  .

Za vším stála vidina dobré koupě. Pan František našel počátkem února na internetovém inzertním portálu bazos.cz nabídku na prodej nového mobilního telefonu zn. Apple iPhone 6 za cenu 8 tisíc korun. Nabídka mu přišla natolik lákavá, že se rozhodl na inzerát ihned zareagovat. Panu Františkovi nepřišlo podezřelé, že cena přístroje v oficiální distribuci byla více než dvojnásobná.

Přesvědčila ho poznámka v inzerátu, kde bylo uvedeno, že je možný osobní odběr zboží. Z komunikace mezi prodejcem a panem Františkem však vyplynulo, že prodejce má údajně bydlet ve více než 200 kilometrů vzdálené obci. Ztráta ostražitosti přinesla nakonec panu Františkovi nemilé překvapení. Po několika dnech si šel na pobočku České pošty vyzvednout balík, za který na přepážce zaplatil 8 tisíc korun jako doběrečné.

Po příchodu domů a rozbalení balíku jej však čekal šok. Jediným obsahem papírové krabice byly dvě brambory. Od té doby již prodejce na jeho e-maily nereagoval a jeho telefonní číslo bylo nedostupné. Panu Františkovi tak díky jeho neuváženému chování zůstala prázdná peněženka a velmi drahá příloha k řízku.

Toto je typický a skutečný případ, jakým způsobem podvodníci ve “virtuálním” prostředí pracují. A pro kupujícího je celá transakce tak snadná – stačí jedno “kliknutí”. . .

Nadpraporčík Nevole ale rovněž poskytuje několik rad a doporučení, které by kupující měli mít vždy na paměti. “Doporučuji balík na dobírku otevřít vždy ještě na poště nebo při předání doručovatelem, za jeho přítomnoti. V případě, že příjemce zjistí, že byl podveden, ať ihned kontaktuje linku 158 a vyžádá přítomnost hlídky na místě. V takových případech dokáže ještě policie, za využití svých zákonných oprávnění, zasáhnout a peníze na místě zajistit.Kriminalista rovněž upozorňuje na rizika v případě, když je oznámení učiněno až po několika dnech. “V takovém případě již byly peníze vyplaceny podvodníkovi a pošta vám je nevydá.

“Obecným pravidlem zůstává i to, že “velmi výhodné” koupě neexistují. Pachatelé podobných skutků často prodávají neuvěřitelně levné zboží z toho důvodu, že nemají nouzi o poptávající, ze kterých se následně stávají poškození, v jiném případě zasílají padělky,” pokračuje vrchní inspektor. “Rovněž  uplatnění jakési zálohy, tedy platba poloviny částky předem a polovina při převzetí nebo polovina dobírkou a zbytek po doručení převodem, není zárukou, že se nejedná o podvod. Naopak mnoho pachatelů takto vybírá pouze „zálohy“ a poté přeruší kontakt s poškozenými,” dodává nadpraporčík Nevole.

A jak se tedy chránit?
Nikdy neposílejte peníze předem, a pokud máte opravdu pocit, že bez inzerovaného zboží nemůžete žít, domluvte si s prodejcem osobní schůzku. Není od věci si ho také prověřit pomocí vyhledávače.

 

10. 4. 2015
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Pin It on Pinterest