Dnes uskuteč11149327_10153836720885620_2288621436682373240_nní ZOO Liberec velmi očekávaný transport. Z olomoucké zoo v dopoledních hodinách vyrazí auto, ve kterém se vydají na svou pouť pod Ještěd dva samci lvů berberských (Panthera leo leo). Jedná se o lví dorostence ve věku 19 měsíců. Jejich jména jsou Terry a Basty.

Toto bratrské lví duo by mělo být v liberecké zahradě následovníkem lvího páru, který byl tvořen Sultánem a Elzou. Sultán však zemřel z důvodu vysokého věku v únoru tohoto roku a Elza na prahu roku 2014. Lvi do nejstarší zoo v bývalém Československu však rozhodně patří. Jejich chov zde probíhá s přestávkami již od roku 1950 – tedy už 65 let!

Vzrostlá lvíčata Terry a Basty, narozená v ZOO Olomouc 11. srpna 2013 budou v Liberci obývat expozici v dolní části zoo, která se nachází v sousedství pavilonu šelem a výběhu bílých tygrů. Návštěvníci by je tak mohli spatřit na vlastní oči již o nadcházejícím víkendu, pokud nenastanou nečekané komplikace při transportu či aklimatizaci v novém prostředí. Jak uvádí Ing. Luboš Melichar, hlavní zoolog: „Lvi jsou na rozdíl od tygrů společenská zvířata žijící ve smečce – to nám umožňuje chovat dva samce společně v jedné expozici. Do budoucna nevylučujeme ani příchod lví samice a pokus o odchov mláďat.“ To je však otázkou poměrně daleké budoucnosti, protože reprodukční věk nastává u těchto šelem okolo 3. roku života. Na odrostlých lvíčatech jsou ještě nyní patrné skvrny na srsti, které věkem zmizí a samcům začne bujet na krku hříva. Pravidelní návštěvníci liberecké zoo tak budou mít jedinečnou možnost tuto proměnu pozorovat.

Lev berberský je zapsán v Červené knize ohrožených zvířat IUCN, ve volné přírodě byl vyhuben v 19. století a přežívá pouze v zoologických zahradách a soukromých chovech. Z tohoto důvodu je koordinované rozšiřování populace v zoologických zahradách žádoucí.

Lev berberský

Lev berberský je jedním z větších druhů lva. Obýval převážně severní Afriku. Žil ve smečkách čítajících přibližně 15 – 20 jedinců. Velikost smečky závisí na mnoha faktorech (dostatek potravy, velikost teritoria, atd.). Ve smečce bývají 1 – 4 dospělí samci, kteří ji ovládají.
Samec: velikost: 180 – 250 cm, hmotnost 160 – 260 kg
Samice: velikost 170 – 230 cm, hmotnost 110 – 170 kg
V současné době lvy berberské v ČR chová ZOO Olomouc a ZOO Plzeň.

Zdroj: TZ ZOO Liberec – Jan Kubánek

Pin It on Pinterest