0000000000000000000000000000001

LIBEREC – Iniciativy ve věci vzniku plnohodnotného krajského soudu v Liberci se chopili poslanec Václav Horáček a hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Reagují tak na slib, který dal při své návštěvě kraje president republiky, Miloš Zeman.

Ten prohlásil, že krajský soud by v Liberci měl vzniknout během několika měsíců. Po první schůzce poslance Horáčka a hejtmana Půty s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem se sice potvrdila podpora ministra krajský soud do Liberce umístit, dosud ale není připravena potřebná legislativa.

„Když prezident Zeman během své návštěvy Libereckého kraje oznámil, že se Liberecký kraj po letech dočká krajského soudu, byl jsem rád, protože jsem byl jedním z těch, kdo po tomto kroku volal již dlouho. Bohužel jsem následně zjistil, že dosud není v procesu potřebná legislativa, která by k naplnění tohoto slibu vedla. Proto jsme spojili úsilí s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou a setkali se s ministrem spravedlnosti,“ říká poslanec Václav Horáček. Ze schůzky s ministrem vyplynulo, že president Zeman s ministrem spravedlnosti o zřízení krajského soudu sice jednal, a ten potvrdil svou podporu záměru, dosud ale není připravena legislativní norma, která by jeho vznik umožnila.

„Liberecký kraj se již dříve obrátil na Vládu České republiky a požádal ji v této věci o pomoc, mimo jiné proto, že sám navrhl potřebný zákon. Domníváme se proto, že nejsnazší a nejrychlejší cestou by nyní bylo, aby si Vláda České republiky připravený návrh zákona osvojila, projednala jej a předložila Parlamentu České republiky ke schválení. Pak by bylo možné slib pana presidenta relativně rychle naplnit,“ říká hejtman Libereckého kraje, Martin Půta.

Zřízení krajského soudu v Liberci nic nebrání. Technické i administrativní zajištění je již několik let de facto připraveno a jednalo by se tak víceméně o administrativní úkon. Ten by ale naopak resortu spravedlnosti umožnil šetřit nemalé finanční prostředky. „Převážet nesmyslně spisy, souzené či svědky z Liberce do Ústí nad Labem, případně zpět, je drahé, prodlužuje to samotné řízení a obtěžuje všechny účastníky soudních řízení,“ říká poslanec Horáček. Také podle hejtmana Půty není důvod, aby se návrh ve Vládě či v Parlamentu „zasekl“. „Vzhledem k tomu, že tato změna nijak nezatíží státní rozpočet, ale naopak spíše pomůže šetřit finanční prostředky, není důvod, aby mu poslanci nedali zelenou,“ komentuje hejtman Půta.

Poslanec Václav Horáček se s hejtmanem Martinem Půtou dohodl na tom, že se v dalších měsících na prosazení nové legislativy budou soustředit. Společně budou o navrženém postupu jednat nejen s poslanci a senátory z Libereckého kraje, ale chtějí také navštívit premiéra České republiky a i nadále úzce spolupracovat s ministrem spravedlnosti. „Jsme velmi rádi, že ministr Pelikán se staví k návrhu positivně a že je připraven vyjít nám vstříc s prosazením potřebné legislativy,“ uzavírají společně Horáček s Půtou.

Autor / zdroj: Jiří Langer

Zdroj: Regiony24.cz

Pin It on Pinterest