000001Liberec/ROZHOVOR, PROGRAM/ – Děti, které nečtou, netrénují mozek. Potvrdila to i organizátorka Festivalu dětské knihy Dagmar Helšusová.

V Liberci začal svátek pro malé čtenáře. Festivalové dny dětské knihy. Ode dneška probíhají v liberecké Krajské knihovně. Jejich cílem i poselstvím je zajistit dětem setkání s autory knížek. Proč jsou vlastně taková setkávání dnes, v době internetu a počítačů důležitá? Ptala jsem se organizátorky festivalu, Dagmar Helšusové.

Jedním z úkolů, které jste si vytkli je obnovit tzv. funkční čtenářskou gramotnost. Co si pod tím pojmem máme představit?

To znamená, že dítě čtenému textu dobře rozumí. Nezabývá se technikou čtení písmeny a slabikami, ale vnímá obsah čteného. Všechny školní děti umí číst, ale bohužel si pod čteným textem neumí nic představit! Naučit funkčnímu čtení je, jako naučit dítě plavat. Také má radost až tehdy, když už nemusí přemýšlet, kam dát ruce a kdy se nadechnout, ale až když zvládne techniku a užívá si jen samotný pohyb ve vodě. To samé je i se čtenářstvím.

Více se dočtete zde.

Zdroj: Liberecký deník

Pin It on Pinterest