011

Technická univerzita Liberec – Nová kolekce naší doktorandky Zuzany Hrubošové přináší do módy optická vlákna a také textilie stínící elektromagnetický smog. Kolekci Pulse představila na březnovém Fashion Weeku ve Vancouveru.

Pro Zuzanu Hrubošovou je to další úspěch na světových módních molech. Dvakrát se už v Kanadě představila na přehlídce zaměřené čistě na pánskou módu Men’s Fashion Week, letos postoupila ještě o krok výše – na mola Fashion Weeků, přehlídek, které ve světě módy patří k naprosté špičce.

Pro kolekce Zuzany Hrubošové začíná být charakteristické snoubení módy a nejnovějších technologií. Loni na Men’s Fashion Weeku zaujala kolekcí Touch&Go, která využívala metod 3D tisku. Touto technologií vytvořila na látkách plastické grafické obrazy, které kromě estetické funkce vnášejí do módy také funkci praktickou. Hmatatelný dezén 3D tisku nese zároveň informace v Braillově písmu o barvě oděvu, o použitých materiálech i o způsobu jeho údržby. Nápad na toto použití 3D tisku v oděvech si nechala mladá tvůrkyně patentovat. Více o tom v článku Oděvy, které přečtete hmatem.

I do své letošní kolekce zakomponovala moderní technologie. V mojej kolekcii Pulse som minimalistické strihové riešenie doplnila výraznou líniou svietiacich optických vlákien, ktoré symbolizovali životný puls. Bežná móda tak nadobudla nový rozmer a zaujala mnoho odborníkov, ktorí v tomto spojení vidia aj ďalšie možnosti využitia, najmä v sektore bezpečnostných produktov,říká Zuzana Hrubošová, která je druhým rokem doktorandkou na katedře materiálového inženýrství naší fakulty textilní.

Tým Jiřího Militkého a Dany Křemenákové právě z této katedry představil aplikaci optických vláken do textilií veřejnosti loni. Optická vlákna zakomponovaná do oděvu a napájená liniovým zdrojem dokáží zviditelnit člověka na stovky metrů a nabízí se tak jejich využití například v oděvech zvyšujících bezpečnost na silnicích. Psali jsme o tom v článku Novinka z naší univerzity chrání životy na silnicích.

Zuzanina kolekce je dalším pokračováním této práce. „Chcela som svojou kolekciou predovšetkým ukázať, že svietiace odevy niesú len efektné, ale tiež veľmi funkčné ako bezpečnostné prvky,zdůrazňuje mladá tvůrkyně, která ve své kolekci využila ještě další technologickou novinku.

„Uplatnila som tiež elektro-magneticky tieniace textílie. Sú schopné ochrániť nás pred elektromagnetickým smogom a dajú sa použiť nielen pre ľudí, ktorí pracujú v prostredí, kde je toto elektro magnetické vlnenie zvýšené, ale môžu chrániť napríklad aj budúce mamičky či citlivých ľudí a deti pred týmto smogom,doplňuje Zuzana Hrubošová. Textilie chránící před elektrosmogem vzešly také z katedry materiálového inženýrství jako výsledek výzkumné práce Veroniky Šafářové, která textilie vyvíjela ve spolupráci s firmou Sintex. Více v článku Naše univerzita vyvinula textilie chránící před elektrosmogem.

Víc fotografií najdete zde.

Do přípravy přehlídky v Kanadě zapojila Zuzana i další lidi z fakulty textilní. Kabelky pro tři modely pochází z autorské dílny Jany Černé z katedry designu, vizualizace pro prezentaci kolekce Pulse se ujali další kolegové z fakulty Eva Kaniová a David Šmíd.

Kolekce Pulse vzbudila velký ohlas, věnovali se jí v kanadském magazínu Vancouver Vogue, čtěte zde, nebo například v Rad Austin Magazine, kde zprávu o módní šou kolekce Pulse zakončili slovy: „Novátorská šou nechala diváky nahlédnout na možnosti, které skýtá textil a móda pro příští generace. Čtěte celý text.

Zuzanu Hrubošovou také oslovili vědci z několika univerzit ve Vancouveru, které zaujaly výzkumné výsledky naší univerzity a chtějí do Liberce vyslat na stáž své studenty a kolegy. „Ozvali sa aj záujemcovia o odevy s optickými vláknami a elektromagneticky tieniace textílie z radov súkromných firiem. Jednanie o možnej spolupráci je v začiatkoch. Som ale rada, že sa mi módnou prehliadkou a nasledujúcou šou podarilo vo Vancouveri zviditeľniť výskum na Technickej univerzite v Liberci,“ dodává Zuzana Hrubošová.

Radek Pirkl

Zdroj: TUL

Pin It on Pinterest