poBezpilotní letoun, také zvaný dron, by v brzké době mohl sloužit pro potřeby požární ochrany v Libereckém kraji. Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje totiž oslovili specialisté z Technické univerzity v Liberci, kteří by rádi ve spolupráci s hasiči vyvinuli dron šitý na míru HZS. Dron by tak mohl pomáhat hned v několika oblastech. Jednak by díky kameře umožnil monitoring například při povodních, hledání ohnisek požáru nebo u narušených plášťů průmyslových budov. Velmi přínosnou oblastí je i možnost detekce nebezpečných látek v ovzduší. Do třetice by bezpilotní letoun zajišťoval přenos drobného materiálu. Když by lidé třeba uvízli na lanovce nebo koloně na dálnici, dron by přinesl termofólie, deky. Uvažované způsoby nasazení bezpilotního prostředku však mohou být v rozporu s platnou legislativou a bude zřejmě nutné vyjednat výjimku pro použití v rámci potřeb HZS ČR.

Spolupráce je nyní v začátcích, každopádně ještě v letošním roce by hasiči rádi se zástupci Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TU v Liberci otestovali dron v konkrétních typových činnostech u HZS. Vizuální informace bude z dronu přenášena na operační a informací středisko hasičů. Zavedení dronů u HZS je spojené se získáním licence k provozování leteckých prací bezpilotním prostředkem, kterou uděluje Úřad pro civilní letectví. „Domnívám se, že spolupráce na vývoji bezpilotního prostředku pro potřeby HZS bude mít pozitivní dopady pro všechny zúčastněné. Nedílnou součástí vývoje bude muset být i analýza rizik souvisejících s nasazením bezpilotních prostředků při záchranných akcích,” uvedl dr. Josef Novák z Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL.

Foto: Tento týden představili zástupci Technické univerzity v Liberci hasičům 2 modely bezpilotních letounů, přičemž jeden z nich disponoval kamerou. (HZS LK)

Autor: por. Mgr. Zdenka Štrauchová

Zdroj: HZS Libereckého kraje

Pin It on Pinterest