NGO1-320x214Frýdlant – Prezentovat svou práci, byť kvalitní a oceněníhodnou, nemusí být vždy jednoduché… O tom se 23. 4. 2015 přesvědčila žákyně naší školy, Markéta Kiliánová (8.F Purkyňova).

Na začátku dubna přišla nabídka, která se těžko bude opakovat: Škola dostala možnost vyslat jednoho žáka, který se podílel na loňském projektu extra třídy Návraty, na veletrh neziskových organizací NGOmarket, aby v rámci panelové diskuse odprezentoval skupinovou práci a podělil se o zkušenosti z této aktivity pro komunitu. Diskuzi, které se zúčastnila Markéta,  společně organizoval Člověk v tísni, EDUin, British Council, Nadace VIA, Sdružení  TEREZA a Středisko ekologické výuky a etiky Rýchory – SEVER. A Markéta dostala jako jediná ze všech loňských extra tříd, které byly podporovány Nadačním fondem Tesco, příležitost vysvětlit, v čem je taková dobrovolnická činnost zvláštní, jiná, náročná, přínosná, obohacující… Musela se poprat s těžkými dotazy moderátorky diskuse i ostatních účastníků v sále, např.:

  • Co mladé lidi vede k tomu, že se zapojují do proměn ve své obci?
  • Co už dokázali udělat pro udržitelný rozvoj obce a na co jsou pyšní ve své obci?
  • Co to přináší jim samotným a co se přitom důležitého naučili? Jak angažování do proměn v obci změnilo je samotné?
  • Jak na jejich aktivitu reagují vrstevníci, rodiče, učitelé, vedení školy, zástupci města, místní obyvatelé? A jak s nimi spolupracují?
  • Jakou podporu potřebují od druhých, aby se jim podařilo uskutečnit své nápady a cíle?
  • Na jaké nástrahy by se měl připravit mladý člověk, který chce ovlivnit život ve svém okolí?
  • Na jaké překážky narazili? Co se nepovedlo, omezovalo je, bránilo jim v uskutečnění…?
  • Co mohou mladí sami udělat pro rozvoj obce?
  • Začali se ke mně dospělí chovat jinak, od té doby, co dělám něco pro obec?
  • V čem mohou mladí lidé dospělým při proměnách v obci pomoci? V čem se jejich účast nedá ničím jiným nahradit?

Podobnou zkušenost, jako Markéta, učinili na konci března 2015 i její spolužáci – zástupci loňské i letošní extra třídy, když se účastnili Extra konference v Praze.

Letošní extra třída, která se věnuje mapování frýdlantského hřbitova, pracuje na plné obrátky. Každý víkend vyrážejí její žáci na hřbitov a vzbuzují svým bádáním i úpravou hrobů (podél zdí), s kterou začali minulý týden, lehké rozpaky návštěvníků tohoto pietního místa. Někteří stojí zvědavě v povzdálí a sledují, co děti dělají, jiní zvědavost překonají a přijdou se zeptat….A pak se dozví, že děti chtějí udělat něco pro svou obec, něčím přispět, pomoci, ukázat na problém….a že z takové práce mají lepší pocit, než ze sezení u počítače. Na jejich aktivitu už velmi dobře reagují zástupci německé strany – článek o jejich práci  uveřejnilo sdružení Ackermann Gemeinde na svém facebooku či přední německojazyčný portál o České republice Tschechien Online, viz

http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1617492455129679&id=1469960313216228

 

http://blogs.tschechien-online.org/2015/04/17/der-vergessene-friedhof-in-frydlant/

Projekt letošní extra třídy by měl vyvrcholit výstavou, která se bude otevírat 1.6.2015 opět ve vestibulu radnice.

 
Lucie Zralá, patronka

Zdroj: DDM Frýdlant

Pin It on Pinterest