tajný výlet Frýdštejn 2Ani nevlídné sychravé počasí nezkazilo v úterý 28. dubna seniorům z Frýdlantu, Jablonce nad Nisou a Liberce turistický výlet s překvapením, jehož hlavním cílem byla zřícenina hradu Frýdštejna. Výletem senioři započali několikaměsíční cyklus turistických akcí určený posléze převážně jabloneckým, nazvaný Jablonecký škrpál.

Přes sedm desítek turistů se na Frýdštejn vydalo dvěma cestami. Frýdlantští startovali v Turnově, kam dojeli vlakem. „Z Turnova jsme se vydali na zámek Hrubý Rohozec, který jsme si ale prohlédli jen zvenčí. Pak jsme vyrazili směr Bartošova pec a krásným údolíčkem na Frýdštejn,“ popisuje pěší trasu jedna z letitých turistek z Frýdlantu Erika Donátová. Zima a drobné mrholení prý turistům nevadí. „Horší byl ten poměrně silný a ledový vítr u Frýdštejna. Ten byl nepříjemný. Ale jinak jsme byli cestou většinou chráněni. A v údolí jsme si užili vyloženě nenáročnou a krásnou cestu,“ podotýká.

Senioři z Jablonce nad Nisou a Liberece započali společně cestu v Rychnově u Jablonce nad Nisou a k Frýdštejnu se vydali přes Kopaninu. „Pod zříceninou hradu nás čekalo milé překvapení. Objevil se tam purkrabí frýdlantského panství a všechny nás pozval na blížící se Valdštejnské slavnosti,“ říká za organizátory výletu Markéta Jeníčková, specialistka pro volnočasové aktivity Centra sociálních služeb v Jablonci nad Nisou. Samotný purkrabí k tomu dodává: „Byla to náhoda, jel jsem  obhlédnout, jak je bezpečná cesta od Prahy k Frýdlantu a shodou okolností jsem se po cestě stavil zkontrolovat strážní hrad Frýdštejn. A když jsem uviděl ty tváře zachumlané do kapuc, rozhodl jsem se je potěšit. Pozval jsem je proto na oblíbené Valdštejnské slavnosti, které ve Frýdlantu budeme mít od 15. do 17. května.“ Nutno podotknout, že na purkrabího si v historickém oblečení s noblesou zahrál starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Za vytrvalost, kterou nezlomilo ani nepříjemné počasí, rozdal všem pomyslné medaile – kulaté oplatky ve světlé čokoládě. „Je to taková maličkost, která ale potěšila. A senioři si ji opravdu zasloužili, protože i přesto, že byli celí vymrzlí, měli na tváři úsměv a bavili se,“ uzavírá matrikářka městského úřadu ve Frýdlantu, která se na akcích seniorů podílí, Ivana Spatzierová.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest