Simulátor, v němž zažijí návštěvníci pocity pilotů letounů.

Liberec – Mimořádnou podívanou s ojedinělými exponáty ze světa letectví nabídne výstava „S hlavou v oblacích“. Návštěvníky čeká mnoho unikátních zážitků! Dostanou příležitost usednout do kokpitu jednoho z nejmodernějších MIGů, zkusí si speciální letecký výcvik s reálným simulátorem stíhačky a především spatří hned několik reálných letadel. Unikátní výstavu představí veřejnosti v libereckém OC Nisa, kde bude zdarma k vidění od 2. do 24. května.

„Interaktivní výstava „S hlavou v oblacích“ představí mnoho unikátních exponátů. Mezi nejinteresantnější patří součást z vrtulníku Mi-8, ve kterém v roce 1977 zahynula Viera Husáková, manželka tehdejšího československého prezidenta Gustáva Husáka. Ten poté vrtulník nařídil spálit napalmem, ale díky nebojácnosti destrukční čety a po mnoha letech ukrývání, se nyní na motor můžeme podívat i my,“ upozorňuje majitel výstavy Pavel Kratochvíl, na jeden z nevšedních exponátů.

Výčet atraktivním a ojedinělých ukázek z oboru letectví tím zdaleka nekončí. V Liberci se na celý měsíc zabydlí několik skutečných letounů, k vidění budou unikátní kokpity, letecké motory či letecký trenažér D – 4 Link Trainer, která má dnes již nevyčíslitelnou hodnotu. Výstava seznámí návštěvníky i s podobou a vybavením pilotů, kteří byli leteckými esy za 1. světové války či jejich kolegy, současnými specialisty na přežití ve stratosféře.

„Přichystána bude pro návštěvníky i speciální letecká škola s reálným simulátorem MIG 21 i 3G trenažér pro simulaci stavu beztíže a dezorientace v prostoru, jíž zažívají stíhací piloti nebo kosmonauti. Každý si může vyzkoušet, co zažívají,“ láká na další z kuriozit výstavy Ivana Lehká, marketingová koordinátorka OC Nisa Liberec.

Zdroj: Blanka Daníčková

Pin It on Pinterest