Libereckemu_kraji_se_trideni_odpadu_dari._V_roce_2014_vytridil_kazdy_obyvatel_bezmala_72_kilogramu_mLiberecký kraj se každým rokem zlepšuje v třídění odpadů. Pozitivní trend potvrdili obyvatelé kraje i v roce 2014. V průměru se podařilo každému z nich vytřídit rovných 40 kg papírů, plastů, skla a nápojových kartonů. Na každého obyvatele navíc připadá téměř 32 kg kovů.

Třídění odpadů se stalo přirozenou součástí životního stylu obyvatel Libereckého kraje. S výsledky loňského roku je spokojený také Josef Jadrný, náměstek hejtmana LK pro resort životního prostředí a zemědělství. Podle něj potvrzují, že třídění odpadů není obyvatelům Libereckého kraje lhostejné.  „Jak vyplývá ze statistik společnosti EKO-KOM, a.s., na jednoho obyvatele Libereckého kraje připadalo v uplynulém roce více než 21 kilogramů vytříděného papíru, 7 kilogramů plastu, 11,3 kilogramů skla a skoro půl kilogramu nápojových kartonů,“ popisuje náměstek Jadrný s tím, že celkové výsledky kraje kopírují celorepublikový průměr a dokonce papír, sklo, nápojové kartony i kovy se obyvatelům kraje daří třídit více než je průměr v ČR.

Liberecký kraj dlouhodobě podporuje a propaguje třídění odpadů ve městech a obcích. „Společnými silami s autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a.s. se už od roku 2004 snažíme rozvíjet a zdokonalovat celý systém nakládání s využitelnými složkami komunálních odpadů. V poslední době jsme naše činnosti směřovali do oblastí s vyšším potenciálem růstu množství tříděných odpadů,“ dodává Josef Jadrný. Za období trvání společného projektu kraje a společnosti EKO-KOM, a.s. se podařilo zvýšit množství vytříděných odpadů na jednoho občana více než dvojnásobně – z 19 kilogramů papíru, plastu, skla a nápojových kartonů v roce 2004 na loňských 40 kilogramů.

Za dobrými výsledky stojí, mimo osvětových a vzdělávacích aktivit, také stále se zlepšující dostupnost kontejnerů na třídění. Součástí spolupráce obou institucí je totiž i zahušťování sběrné sítě nádob na tříděný odpad. Tím se stává třídění občanů pohodlnější. Ke konci loňského roku se na území Libereckého kraje nacházelo 9.563 barevných kontejnerů. Kontejnery na tříděný sběr jsou občanům v kraji opět výrazně blíž, neboť jedno průměrné kontejnerové hnízdo slouží pro přibližně 158 obyvatel. Například v roce 2005 bylo barevných kontejnerů v kraji pouze 5.428 a jedno kontejnerové hnízdo v té době sloužilo pro více než 230 obyvatel.

Do systému EKO-KOM je zapojeno všech 215 obcí Libereckého kraje.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
485226324 / 739541624

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest