Lenka Kadlecová 1Frýdlant – Jak fungují ve Frýdlantu zařízení, poskytující sociální služby, přijela poslední dubnový den osobně zkontrolovat nová radní Libereckého kraje, pověřená vedením resortu sociálních věcí, Lenka Kadlecová. Náměstkyně hejtmana dorazila na pozvání starosty města Dana Ramzera, který ji také po celou dobu doprovázel. Nejdříve společně navštívili diakonii U Spasitele, následovalo Středisko sociální péče Frýdlant. „Stavem obou zařízení jsem nadšena. Projela jsem už téměř celý kraj a pokud by to všude fungovalo jako ve Frýdlantu, budu moc ráda,“ podotkla Lenka Kadlecová.

V diakonii U Spasitele se potkala s ředitelkou zařízení Evou Crhovou, se kterou probírala především komplikované financování. „Přestože je diakonie zařazena do základní sítě poskytovatelů sociálních služeb v kraji, už několik let bojuje s nedostatkem peněz. Město proto zařízení přispívá, aby ho udrželo v chodu. Jen loni jsme diakonii podpořili částkou 550 tisíc korun,“ podotkl starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Lenka Kadlecová o této situaci ví a je připravena ji řešit. „Budeme hledat zdroje, které pomůžou zařízení v takových případech dofinancovat,“ slíbila.

Lenka Kadlecová 2V diakonii se sešla i s několika klienty, podobně jako posléze ve Středisku sociální péče. „Tam si paní radní také prohlédla novinky, které mohou klienti v tomto domě s pečovatelskou službou využívat. Například nový výtah, kterým jsme loni pro méně pohyblivé zpřístupnili druhé patro objektu. Obdivovala také fitness prvky, které mají senioři v zahradě pro aktivní trávení volného času,“ doplnil Dan Ramzer.

Starosta posléze s náměstkyní hejtmana Lenkou Kadlecovou prodiskutoval ještě potřeby Frýdlantu a Frýdlantska v sociální oblasti a hovořili také o komunitním plánování.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest