Kácení 07Frýdlant – Masivní kácení v městském parku při jeho obnově vyvolává ve Frýdlantu mezi částí obyvatel vlnu nevole. Mnozí z občanů se obracejí na město s otázkou, proč vedení Frýdlantu kácení v takové míře dovolilo. „Město ale nemělo v tomto případě vůbec možnost do záměru jakýmkoli způsobem zasáhnout. Park se nachází na ploše Národní kulturní památky SHZ Frýdlant a prostřednictvím Národního památkového ústavu (NPÚ) ho spravuje stát,“ vysvětluje starosta Frýdlantu Dan Ramzer.  

Celou rekonstrukci zámeckého parku tak má v režii právě NPÚ a povolení navíc vydával Krajský úřad Libereckého kraje.

Záměr obnovit park pod zámkem přitom není vůbec nový. „Projekt se začal projednávat už v roce 2010. Kámen úrazu je v tom, že ze strany památkářů nebyla vůle ho prezentovat veřejnosti,“ doplnil starosta. Město přitom veřejné projednávání nabízelo. „Několikrát jsme nabízeli besedu s občany v městském kině, v obřadní síni radnice nebo alespoň vytvoření informačních panelů v přízemí radnice. Tak, aby se o projektu, který má navrátit park do historické podoby, dozvěděli obyvatelé Frýdlantu co nejvíce. Aby zjistili, že je velká část stromů nemocná a je nutné je pokácet a mohli vznést třeba i svoje námitky. Naposledy jsme s tímto návrhem přišli letos v únoru, ještě než se s kácením začalo. Ani jednou o to nebyl zájem a město podobný krok samo v případě, že není vlastníkem pozemku, udělat nemůže,“ vysvětluje památkářka Věra Sobotová z odboru stavebního úřadu a životního prostředí městského úřadu ve Frýdlantu.

K veřejnosti posléze po započetí kácení mířila jen velmi krátká informace od NPÚ o chystané obnově parku. Ta má území vrátit do stavu, ve kterém se nacházel za Clam – Gallasů. Znovu z něj má být krajinářský park se solitérními stromy, stromořadím, cestičkami a trávou, který bude mít řadu průzorů. Tak, aby byla dominanta Frýdlantu jasně viditelná ze všech přístupových cest. Více o původním stavu parku se můžete dozvědět z historické analýzy, která mapuje dohledané historické prameny a z přiloženého schématu. To ukazuje, jak bude park po obnově vypadat.

Foto: jm
Frýdlant 06/05/2015
mp

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest