OLYMPUS DIGITAL CAMERAV souvislosti s návratem vlků na území Libereckého kraje řešil Krajský úřad Libereckého kraje škodu, ke které došlo počátkem letošního roku v oblasti Dokeska. Tady se vlčí smečka trvale zdržuje od podzimu roku 2013.

„Jednalo se o roztrhání ovce vlkem obecným. Majiteli byly proplaceny náklady ve výši 6 tis. Kč, protože škodu způsobil vybraný zvláště chráněný živočich. Je nutné ale upozornit, že finanční prostředky jako odškodnění poskytl stát na základě splněných podmínek daných zákonem,“ podotýká vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Jitka Šádková.

Výše odhadu škody odpovídá věku, stáří i hmotnosti zvířete a je v souladu s doporučenými cenami Svazu chovatelů ovcí a koz.

Náhrady škod, způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy, poskytuje stát za podmínek, v rozsahu a způsobem, které jsou stanoveny zákonem č. 115/2000 Sb., o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy (vlk obecný, bobr evropský, vydra říční, medvěd hnědý, rys ostrovid a los evropský). Zcela zásadní je však to, aby bylo prokázáno, že škodu majiteli opravdu způsobil vybraný zvláště chráněný živočich a nárok na odškodnění byl uplatněn včas, tj. v zákonem stanovených lhůtách.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
485226324 / 739541624

Pin It on Pinterest