pieta výročí konce války hlavní Zhruba dvě desítky lidí si přišly v pátek 8. května připomenout na frýdlantský hřbitov 70. výročí konce druhé světové války. Připojily se tak k pietě, kterou připravilo město Frýdlant.

Jeho zástupci, starosta Dan Ramzer a místostarosta Jiří Stodůlka, během zhruba hodinového programu položili věnec k památníku rudoarmějce. Významnost chvíle podtrhl hudbou Bohemia Universal Dixieland.

„Potkáváme se u památníku 70 let po tom, co skončil nejhrůznější válečný konflikt v dějinách lidstva. Poslechli jsme si tu písničky Škoda lásky a Oči černé, se kterými spojenečtí a ruští vojáci šli do války, aniž by věděli, co je čeká. Jsem přesvědčený, že je naší povinností připomínat si je. Všechny ty, kteří za svobodu, vlast a demokracii položili své životy,“ řekl starosta města Dan Ramzer. Poukázal také na to, že akt uctění památky nesměřuje jen a pouze k padlým vojákům. Podobně smýšlel i místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. „Přišel jsem uctít památku všech padlých, bez civilistů, prostě všech obětí,“ podotkl.

Svou kytičku k památníku rudoarmějce položilo i několik občanů Frýdlantu. Objevila se také snítka šeříku, kterým před sedmdesáti lety lidé osvoboditele vítali.

Další z věnců položili k nohám pískovcové sochy vojáka s rudou hvězdou na lodičce i zástupci místní organizace KSČM. „Jsem rád, že se Frýdlant s tímto významným výročím popasoval takto důstojně. Je třeba si historii připomínat, i když všichni víme, že mrtvým tím život nevrátíme. Proto jsem rád, že na tomto pietním aktu zaznělo, že jde o jakýsi nultý ročník. Protože to nejmenší, co můžeme udělat je, alespoň jednou za rok přijít, položit kytičku a v myšlenkách vyjádřit svou pokoru a dík za to, že můžeme žít v míru,“ uzavřel člen zastupitelstva města Frýdlant za KSČM Miroslav Burgr.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest