065-Rudolf_Slanička-Posel_jara_na_JizerceJiž jen necelý měsíc zbývá do uzávěrky pátého ročníku fotosoutěže Zaostřeno na Jizerky. Do pátku 5.6.2015 se může kdokoliv přihlásit zasláním až 4 snímků s tématikou Jizerských hor. Fotografie je nutné poslat jak emailem na adresu jizerky@ecn.cz, tak dodat vyvolané na adresu Matoušova 453/21, Liberec. „Fotosoutěž je určena opravdu pro každého a pravidelně se schází nádherné snímky, které často velice uchvátí a nabízejí nový pohled i na některá známá jizerskohorská místa,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor, která soutěž pořádá.

Všechny snímky zhodnotí odborná porota, která vybere soubor cca 40 fotografií, z nichž bude sestavena putovní výstava. Její vernisáž se již plánuje v Centru BABYLON na říjen tohoto roku. Zároveň bude z těchto snímků vybráno i 13 nejlepších, ze kterých vznikne kalendář Zaostřeno na Jizerky 2016. Autoři takto oceněných fotografií obdrží hodnotné ceny od společnosti Canon. Každý soutěžící obdrží jako poděkování jeden výtisk kalendáře. K výstavní kolekci se přidá ještě jedna fotografie, kterou bude po celou dobu letních prázdnin vybírat veřejnost na internetových stránkách. „Každým rokem se sejde přes 200 snímků a porota má opravdu těžkou práci při výběru těch nejlepších, řekl bych však, že jí to zatím vždy povedlo,“ pochvaluje si Petrovský.

Kalendář je však určen i pro širokou veřejnost a výtěžek z jeho prodeje se vrací zpět do Jizerských hor. Každým rokem je o něj stále větší zájem a loni již musela nadace kalendář dokonce dotisknout a ze 1400 vytištěných kusů se prodaly všechny. I díky tomu se podařilo za poslední roky vysadit do Jizerských hor necelých 90 000 sazeniček původních druhů dřevin na cca 331 ha. „Velice mě těší, že se kalendář setkal u lidí s takovýmto kladným ohlasem a že i díky tomu můžeme horám pomáhat. Mohu si jedině přát, aby tak tomu bylo i v budoucnu. Ve výsadbách bychom rádi pokračovali a výtěžek z kalendářů je nezanedbatelným zdrojem financí,“ doplňuje Petrovský.

Výstava samotná se po říjnové vernisáži postupně přesouvá po vybraných obcích v Libereckém kraji. Nyní je kupříkladu k vidění v budově městského úřadu v Semilech. Pravidelně bývá vystavena též v obchodním centru Forum Liberec nebo jabloneckém Eurocentru. Svou pravidelnou zastávku má i ve Frýdlantu, Turnově nebo Stráži pod Ralskem. „Jsem rád, že i o samotnou výstavu je takový zájem a již pravidelně jsou všechny termíny zabrané velice brzy. Letos jsme se proto rozhodli vystavovat až do konce srpna. V několika případech jsme již dokonce byli na dvou místech najednou. To si pomůžeme vybranými snímky z minulých ročníků,“ vysvětlil Petrovský.

Fotografická soutěž Zaostřeno na Jizerky byla poprvé vyhlášena již v roce 2011 a s nápadem na její pořádání přišel předseda správní rady nadace František Pelc. Ten stál také v roce 1993 při samotném založení nadace. Ta již přes 20 let podporuje obnovu stabilních lesních ekosystémů a harmonické krajiny Jizerských hor a povzbuzuje účast občanů při uplatňování principů  držitelného života. Na tyto cíle vynakládá ročně přibližně 1 milion Kč, což z ní činí jednu z největších grantových institucí v regionu. Je také členem Asociace nadací při Fóru dárců a držitelem certifikátu Známka kvality.

 

Více informací: Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor,

                           tel.: 605 701 503, e-mail: jizerky@ecn.cz, www.jizerky.ecn.cz

 Zdroj: Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor

Pin It on Pinterest