jednání Swieradow ZdrojFrýdlant – Podpořit turistický ruch na Frýdlantsku a propojit oblast s příhraničním polským městem Swieradow Zdroj má nově připravovaný projekt destinačního managementu. Na jeho vzniku se velkou měrou podílí město Frýdlant.

Hlavními partnery nově vznikajícího projektu je Dobrovolný svazek měst a obcí Smrk, který sdružuje vedle Frýdlantu i Nové Město pod Smrkem, Hejnice a Lázně Libverda, a jako jeho partner polské město Swieradow Zdroj. „Chceme v této oblasti díky novému projektu podpořit turistický ruch a také přinést spoustu užitečných novinek,“ vysvětlil ve středu 13. května během setkání v polském městě starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Pro turisty by vznikly například mapy a propagační materiály, zachycující celou oblast, v plánu je společný web, mobilní aplikace a společná prezentace destinace na veletrzích cestovního ruchu. Počítá se ale také s investicemi. „Například u nás bychom chtěli díky financím z projektu vybudovat informační centrum, které nám zatím velmi chybí. V poslední době se i díky Singltreku pod Smrkem neustále zvyšuje počet turistů, kteří k nám přijíždějí a infocentrum postrádají,“ řekl starosta Nového Města pod Smrkem Pavel Smutný.

Mezi další investiční akce bude zařazeno vytvoření nových turistických vycházkových tras, které propojí polskou a českou část a povedou z Swieradowa Zdroje přes Nové Město pod Smrkem, Lázně Libverda a Hejnice až do Frýdlantu.

Partneři mají také ambice zaměřit se na kvalitu poskytovaných služeb v regionu. „Díky zkušenostem polského města bychom chtěli například poskytovatelům gastronomických a ubytovacích služeb poradit, jak na to. Protože právě od Polska se máme co učit. Úroveň služeb tam šla v poslední době velmi rychle nahoru a například Swieradow Zdroj navštěvuje rok od roku víc turistů,“ podotkl starosta Frýdlantu. Obce také uvažují o udílení vlastních známek kvality.

Starosta Swieradowa Zdroje je myšlenkou na společnou propagaci nadšen. „Budeme jen rádi, když některé naše aktivity budou pokračovat i za českými hranicemi. U nás se například velmi osvědčila síť interaktivních kamenných stezek pro děti. Ty jsou velmi populární. Určitě by bylo dobré více propojit společné příhraničí podobně jako český a polský singltrek. Těch aktivit je celá řada a rádi naopak přejmeme některé věci od českých partnerů,“ řekl Roland Marciniak.

jednání Swieradow Zdroj 1Pro Frýdlantsko by spolupráce s polským městem přinesla ještě jednu výhodu. „Swieradow Zdroj je nám nejbližší místo se zimním provozem, o kterém se ale u nás ve “vnitrozemí” zatím příliš neví. Mohlo by v zimní sezóně nabídnout sportovní vyžití, které na Frýdlantsku chybí,“ přemýšlel při setkání Dan Ramzer.

Nový projekt destinačnčího managementu je v současné době ve fázi příprav. Města a obce na něj chtějí získat peníze z Evropské unie. „Projekt podáme hned, jak budou vypsány programy nového dotační období EU 2014-2020. Počítá se, že by to mohlo být koncem tohoto roku nebo začátkem roku příštího,“ uzavřel starosta Frýdlantu.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest