2015515916301892Liberec – Skandinávie, a Finsko obzvlášť, jsou dodnes Mekkou světového designu. V liberecké Střední škole tvorby a designu nábytku to moc dobře vědí, a proto už přes dva roky posílají na zkušenou žáky do středofinského města Jyväskylä, která je proslulá architektem Alvarem Aaltem. Finové si přitom zručnost a nápady budoucích českých designérů nemohou vynachválit.

„Když jsme žáky poprvé poslali do Finska, tak jsem nečekal, že z toho vznikne tak perfektní spolupráce. Finové mají neobyčejný vztah k přírodním materiálům, naši žáci jsou zase hodně kreativní i více otevření. Pokud se tedy spojí čeští a finští žáci při práci na jednom projektu, vzniknou nakonec dechberoucí výtvory. Sami posuďte, jestli byste řekli, že takové jedinečné kousky vyrobili 16letí či 17letí žáci. Já bych to netipnul,“ říká s patřičnou hrdostí na svoje svěřence Václav Tichý, ředitel Střední odborné školy tvorby a designu nábytku v Liberci – Kateřinkách. Finsko je pro tuto školu partnerskou zemí už několik let, a to díky projektům Erasmus+. „Do Finska děti jezdí za odměnu. Motivujeme tím nadané žáky a vyplácí se to. Finové jsou ze spolupráce nadšení. A my také, protože díky těmto projektům podporujeme odborné vzdělávání. Není přitom nutné zastírat, že bez podobných aktivit by se žáci sami do Finska vydali jen obtížně,“ dodává Tichý s tím, že spolupráce s Finy je možná jen díky tomu, že jsou náklady na cestu a pobyt hrazeny z projektového grantu.

Celkem 8 budoucích designérů z Kateřinek strávilo ve středním Finsku 14 dubnových dní. Měli možnost vidět ikony finského užitého designu a osahat si je přímo na místě. Hlavním úkolem ale bylo pracovat. „Věnovali jsme se návrhu a výrobě židlí. Žáci studují design interiérů, takže to skvěle zapadá do jejich oboru. V dílnách měli k dispozici vše potřebné, židle vznikly z rozličných materiálů – sušenými rostlinami počínaje a ocelí konče. Pracovali s námi i finští studenti, kterým jsme ukázali i náš, český design. Sami posuďte, jak se výtvory povedly. Podle mého jde o skvělou práci,“ hodnotí své žáky liberecká architektka Jitka Stolínová, která skupinku ve Finsku doprovázela.

Autor / zdroj: Petr Turek

Zdroj: Regiony24.cz

Pin It on Pinterest