Montessori pedagogika mně oslovila již v prosinci 2010. To jsem byla v 9. měsíci těhotenství na prvních kurzech Smyslová výchova a Praktický život v Praze. Oba kurzy vedla po dobu jednoho víkendu paní Štarková z Košic. Změnili můj přístup k výchově např. v tom, že můj syn si hrál s velkými fazolemi od půl roku; když jsem čekala druhého syna, tak jsme nechali přestavět koupelnu tak, aby měli děti umyvadlo k jejích výšce. A oba synové přesýpali, přelévali, …. No, až do omrzení (mého). No a k vánocům jsem sobě i synovi k roku nechala dát 4 sady válečků s úchyty – nádherná věc, krásna práce a první rok se u nás neobjevilo dítě, které by si s tím nevyhrálo.

Když jsem po 3 letech jela na kurz geometrie, už jsem se na něj těšila. Nezklamal. Práce s tělesy, plošné geometrické tvary z materiálů, aby šli „vzít do ruky“, zajímavý geometrický přístup ke světu. A opět nezaměnitelná paní Štarková.

Ale největší posun jsem zažila při kurzech Aritmetika I a II. Zajímalo mně, jak se podle Marie Montessori má matematika vysvětlovat. Jsem vystudovaný částicový fyzik, tak jsem si říkala, že mě asi nemá aritmetika čím překvapit. To byl obrovský omyl!!! Tak převratný přístup k didaktice, úplně jiná návaznost učiva, od 5 let čísla do 9 999, … No, všechno jinak a já jsem z toho kurzu odjížděla tak nadšená a motivovaná, že jsem časem dospěla k úmyslu založit hernu. Přestože každý další kurz, co jsem absolvovala (Český jazyk, Aritmetika III, Zlomky) byl přínosný, motivující a obohacující, změna v přístupu a vnímaní se již stala.

Od nápadu založit dětskou hernu k realizaci uplynul téměř rok. Rok jsme strávila výrobou pomůcek, návštěvou kurzů, hledáním prostoru. Nakonec jsme zakotvili (já a moje herna) v prostorách dětského centra Mantúlie, v centru Jindřichovic pod Smrkem. Velkou výhodou tohoto místa je, že vstup je z dětského hřiště. A jsou to prostory bývalé mateřské školy – prostorné, světlé. V únoru tohoto roku se herna otevřela pro veřejnost, 29. března bylo slavnostní oficiální otevření.
Otevírací hodiny jsou v pondělí od 15.00 do 18.00 a ve čtvrtek od 13.30 do 16.00 hodin. Všichni jste srdečně zváni.

tana_foto

Pin It on Pinterest