Na začátku května 2015 spadl patnácti žákům extra třídy při ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant těžký kámen ze srdce: světlo světa spatřila databáze, kterou vytvářeli více než půl roku, kdy se věnovali historickému průzkumu frýdlantského městského hřbitova.

Jde o 421 popisů zpracovaných hrobů, převážně původně německých obyvatel Frýdlantu (hroby podél zdí a v pravé části hřbitova od hlavní brány) a přes 560 fotografických záběrů – celkových i detailních, aby zachytily podobu pomalu mizejících kulturních stop po těch, kteří tu žili před námi v 19. a 20. století.

Žáci extra třídy využili „Dveří dokořán ke starostovi a místostarostovi“ dne 6. 5. 2015 a oběma pánům předali výsledky své činnosti v tištěné i digitální podobě. Pana starostu i místostarostu seznámili s jednotlivými aktivitami, které provázely jejich bádání, s jeho výsledky a diskutovali o možnosti dalšího postupu – předání jmenné databáze i fotodatabáze ambasádám německy hovořících zemí s žádostí o pomoc při hledání potomků osob pohřbených ve Frýdlantě. To je úkol nadcházejících dní.

Předání databáze 4

Při setkání na radnici se děti ptaly také na možnost vytvoření pomníku obětem druhé světové války v prostoru ulice U Potoka, kde stál dům zasažený při bombardování Frýdlantu 8. 5. 1945, i na náležitosti žádosti k povolení akce „Noc hřbitovů aneb Rozsviťte s námi frýdlantský hřbitov“, kterou plánují na sobotu 27. 6. 2015 a v jejímž rámci by kromě plánované výstavy instalované v červnu ve vestibulu radnice chtěly seznámit frýdlantskou veřejnost s výsledky svého projektu i osobnostmi, jejichž hrob na hřbitově objevily – starosty, badateli, staviteli, mecenáši… Akce dětí bude podpořena doprovodným programem na hřbitově, realizovaným ve spolupráci s Katedrou historie Fakulty přírodovědně humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci.

Badatelskou práci žáků základní školy završily „brigády“: za poslední měsíc zvládli žáci extra třídy s velmi výraznou podporou dalších spolužáků ze 7., 8. i 9. ročníku upravit asi 56 hrobů podél hřbitovních zdí: pleli, zametali, likvidovali nekončící mechové „polštáře“, čistili hrobovou dlažbu… Na tyto i další hroby umístí děti 27. 6. svíčky i květiny.

Teď už žáci dokončují  přípravu výstavy Návraty II, která bude mít vernisáž 1. 6. 2015 v 15 hodin ve vestibulu radnice.

Lucie Zralá, patronka

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest