201551880162229Liberec – Potřebujeme hospic a k čemu je takové zařízení potřebné? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky týkající se péče o nevyléčitelně nemocné dostali lidé na speciální akci HOSPIC v tramvaji.

Historický vůz, v němž se prezentovala Hospicová péče sv. Zdislavy, o.p.s., projížděl ve středu 13. května po Liberci. Zájemci v něm nalezli odpovědi na své otázky a současně si mohli zakoupit voňavé mýdlo a přispět na vybavení hospice. Do tramvaje přistoupil i Petr Tulpa, radní Libereckého kraje pro resort zdravotnictví.

„O službě hospicové péče se mezi lidmi mluví málo, ale tato služba je potřebná, protože pomáhá lidem vyrovnat se s problémem důstojného odcházení z tohoto světa. A proto jsem přišel podpořit osobně tuto akci, abych na problém upozornil,“ konstatoval Petr Tulpa.

Akce měla zároveň osvětový charakter, neboť, jak poznamenala Taťána Janoušková, ředitelka Hospicová péče sv. Zdislavy, o.p.s.: Mnoho lidí zapomíná, nebo ani neví, co to samotný hospic je. Zvolili jsme starodávnou tramvaj, protože je nádherná, upoutá pozornost a lidé do ní rádi nastoupí. Pracovníci z hospicové péče vychází z pravidla, že „Ti, co nepotřebují pomoc, nevědí co je to hospic, ale ti, co ji potřebovat budou, tuto službu ocení“. Mezi návštěvníky všeobecně panoval názor, že hospic je velmi potřebný a v Libereckém kraji chybí. „Hospic je správná věc, protože ne každý má možnost dožít naplno,“ uvedla například studentka střední školy právní v Liberci.

Hospic je sociálně zdravotnická služba, která pomáhá doprovázet těžce a nevyléčitelně nemocné klienty důstojným způsobem závěrem jejich života prostřednictvím zdravotní, sociální, psychologické a duchovní podpory. Hospicová péče svaté Zdislavy v současné době poskytuje své služby v domácím prostředí klientům v Liberci, Jablonci nad Nisou a okolí. Při nemocnicích v Liberci, Turnově a České Lípě provozuje Rodinné pokoje a nabízí služby Poradny Zdislava.

Liberecký kraj činnost Hospicové péče sv. Zdislavy finančně podporuje. V roce 2014 byla na provoz domácí hospicové péče poskytnuta částka 600.000 korun. V letošním roce žádná podpora Hospicové péči sv. Zdislavy plánována není, protože v návrhu financování provozu budoucího kamenného hospice v Liberci je v plánovaném finančním příspěvku LK zahrnuta i domácí hospicová péče. Takovou částku má v rozpočtu pro letošní rok a ve výhledu pro další rok resort zdravotnictví a činí 2.200.000 Kč ročně. Ještě letos na podzim bude otevřen v Liberci nový kamenný hospic, který nabídne 28 lůžek.

Autor / zdroj: Blanka Daníčková

Zdroj: Regiony24.cz

Pin It on Pinterest