Foto_01KRAJ – Deset dní od vraždy šedesátiletého muže zadrželi kriminalisté jeho vraha. Je jím 50letý muž z Liberce, který se s obětí znal. Vraždil kvůli získání některých jeho věcí.

Deset dní od vraždy 60letého muže z městské části Vratislavice – Liberec XXX dopadli krajští kriminalisté, na základě svých vlastních opatření, jeho vraha. Je jím 50letý muž z Liberce, který je již v současné době v pozici obviněného, a to ze zvlášť závažného zločinu vraždy s majetkovým prospěchem. Hrozí mu trest odnětí svobody na 15 až 20 let nebo trest výjimečný.

Na případu kriminalisté pracovali od 13. května, kdy prostřednictvím linky tísňového volání oznámil známý 60letého muže, že má obavu o jeho zdraví. Měl se s ním sejít, ten však nereagoval  na volání, sms, ani na zvonek u dveří. Vzhledem k tomu, že se léčil s vysokým krevním tlakem, kontaktoval raději tísňovou linku.

Hlídka jela do místa bydliště 60letého muže oznámení prověřit, k otevření bytu byli přizváni i hasiči. Uvnitř byl pak nalezen muž bez známek života. Přivolaná lékařka jej prohlédla a zjistila na těle zranění, která si nemohl způsobit sám. Od této chvíle si případ převzali krajští kriminalisté, kteří zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy. Rovněž nařídili soudní pitvu, jejíž výsledek potvrdil domněnku, že muže někdo zavraždil.

Kriminalisté pak dlouhé hodiny pracovali v bydlišti zavražděného muže, detailně ohledávali celý byt a zajišťovali stopy. Rovněž se soustředili na okolí místa bydliště. V případu se posunuli dál poté, co zjistili, že z bytu někdo odnesl televizi s LCD obrazovkou a notebook zn. Asus s červeným krytem. Následně požádali o pomoc veřejnost, neboť již disponovali informací, že televizor s LCD obrazovkou někdo nesl volně v ruce a cestoval s ní tramvají směřující z Vratislavic do centra Liberce.

„Výzva se žádostí o pomoc nebyla lidem lhostejná, moc za to děkujeme. Pomohlo nám to,“sdělil vedoucí  krajských kriminalistů plukovník Lukášek. „Následující dny jsme přijali několik oznámení, v nichž lidé podávali informace k popisu muže i jeho pohybu. Jednalo se skutečně o dnes již obviněného muže,“ doplnil Lukášek. “Chtěl bych ale také poděkovat Kriminalistickému ústavu v Praze. Velmi rychle nám pomohli s vyhodnocováním zajištěných stop, což pro nás byla v daném případě velká priorita,” pronesl na adresu Kriminalistického ústavu plukovník Lukášek.

Kriminalisté však i přesto prováděli vlastní opatření, která nakonec vedla k tomu, že v sobotu, po deseti dnech od vraždy, na základě svých vlastních zjištění, zatkli přímo na ulici poblíž centra Liberce a po předchozím souhlasu státního zástupce, 50letého muže důvodně podezřelého z vraždy. “Považuji za zásadní, a neříkám to často, že policie předvedla skutečně precizní práci v souvislosti se sběrem informací. Díky nim bylo možné zadržet pachatele v krátké době,” pochválil práci policie státní zástupce Mgr. Radim Kadlček.

V průběhu víkendu pak probíhaly výslechy a další procesní úkony. Při nich se zadržený k vraždě 60letého muže doznal. Jak obviněný  také uvedl, s obětí se znal z dřívějška a nepravidelně se navštěvovali v místě jeho bydliště. Obviněný muž vraždil  z důvodu získání majetkového prospěchu.  60letému muži způsobil mnohočetná bodnořezná poranění, přičemž některá z nich byla smrtelná. A to kvůli tomu, aby si z jeho bytu odnesl televizi, notebook, zhruba pět tisíc korun na hotovosti, ale také kuřecí křídla a prášek na praní.

Po provedení všech procesních úkonů si 50letý muž převzal z rukou policejního komisaře usnesení o zahájení trestního stíhání pro zvlášť závažný zločin vraždy dle § 140 odst. 1,3 písm. j) v úmyslu získat pro sebe nebo pro jiné majetkový prospěch. Za to mu hrozí trest odnětí svobody na 15 až 20 let nebo výjimečný trest.

Obviněný muž, který byl v minulosti trestán za majetkovou kriminalitu,  je v současné době v policejní cele. Policejní komisař již ke státnímu zástupci doručil podnět k návrhu na jeho vzetí do vazby, a to z obavy, aby se útěkem nesnažil vyhnout trestnímu stíhání či případnému trestu, a dále z obavy, že by obviněný mohl opakovat násilné jednání, pro které je stíhán. Vazební důvody státní zástupce akceptoval, obviněný je vyšetřován vazebně.

Foto k případu najdete zde .

25. 5. 2015
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Zdroj: Policie ČR

Pin It on Pinterest