setkání biskup 1V trůnním sále biskupské rezidence v Litoměřicích se v úterý 26. května setkal starosta Frýdlantu Dan Ramzer s litoměřickým biskupem Mons. Janem Baxantem. Stejně jako devět desítek dalších představitelů měst a obcí, které se nacházejí na území litoměřické diecéze, přijel v tento den do rezidence na osobní pozvání biskupa. Frýdlantsko na setkání reprezentovali ještě starosta Hejnic Jaroslav Demčák a místostarosta Raspenavy Jaromír Hanzl, doprovázení tamním farářem Pavlem Andršem.

Mons. Jan Baxant poděkoval zástupcům měst a obcí za spolupráci a ocenil jejich službu, kterou vykonávají pro své občany. Poukázal na to, že úsilí a poslání pracovat pro lidi je společné jak pro ně jako představitele územních samospráv, tak pro církev.

Pro starostu Frýdlantu je každoroční setkání s litoměřickým biskupem vždy velkou událostí. „Pozvání si vždy velmi vážím, ostatně dokládá to i fakt, že jsem ho na rozdíl od jiných, která přišla z vysokých světských míst, nikdy neodmítl,“ podotkl Dan Ramzer. Stále má v živé paměti, jak se Mons. Jan Baxant zachoval po povodních před pěti lety. „Hned v pondělí přijel do města, sdílel s námi tu hrůzu těch dní a žehnal lidem, kteří byli velkou vodou postižení. A nejen to. Přivezl nám přes charitu a církev také významné finanční prostředky, které pomáhaly lidem v nouzi. To vše je pro mě velmi důležité a stále to mám na zřeteli,“ vysvětlil starosta Frýdlantu. Biskup také Frýdlantu nikdy neodmítl sloužit sváteční mši nebo se zúčastnit významných událostí.

Během setkání s představiteli měst a obcí ležících na území litoměřické diecéze se otevřelo i téma církevních restitucí. „Je důležité souvztah věcí, spojených s touto restitucí, vysvětlovat. Tak, aby všichni věděli, že jejím výsledkem by mělo být úplné oddělení církve od státu. Málokdo si totiž dnes uvědomuje, že peníze na církve dnes jdou ze státního rozpočtu,“ upozornil Dan Ramzer.

Setkání se z Frýdlantska účastnil i kněz Pavel Andrš, duchovní správce a administrátor farností Raspenava, Hejnice, Bílý Potok a Mníšek u Liberce. Ten přijel na pozvání starostů zmíněných měst a obcí. I pro něj bylo celé setkání přínosné. „Velmi rád vidím, jak se mezi sebou dokáží zástupci církve a obcí bavit. Pan biskup je člověk velmi otevřený a rád se přátelí s lidmi. Se starosty a místostarosty se během roku potkává, ale je rád, že na Frýdlantsku ta skvělá spolupráce funguje i na úrovni samospráva – faráři,“ prozradil.

Vedle zástupců Frýdlantska se za Liberecko setkání účastnil ještě starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka nebo tamní duchovní Radek Vašinek.

setkání biskup 2
Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest