giganti_mamut Od 10. června do 31. října bude v ZOO Liberec k vidění světově jedinečná výstava. Celkem dvacet modelů zvířat doby ledové obrovských rozměrů bude umístěno na ploše 600m2 přímo u hlavního vstupu do zahrady.

Výtvarníci spolu s erudovanými přírodovědci vytvořili reálné podoby prehistorických zvířat, jako byl jednorožec elasmotérium nebo pták moa. Chybět nebude šavlozubý tygr a lev jeskynní právě požírající svou kořist. K vidění budou i mírumilovná, ale obdivuhodná zvířata jako lenochod zvaný megatérium, který dorůstal délky až šesti metrů nebo podobně veliký dvoutunový glyptodon, což je příbuzný dnešního, o dost menšího pásovce. Návštěvníci zahrady se budou moci dále seznámit s největším prehistorickým hlodavcem velebobrem nebo s předchůdcem dnešního daňka. Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost srovnat tato prehistorická zvířata s těmi současnými. „Příčiny vymření tvorů z doby ledové pak mohou být mementem ohrožené existence zvířat současných“, dodal ředitel ZOO Liberec, David Nejedlo.  Výstava tak může posloužit i k edukačním účelům.

Expozici bude možné navštívit současně s návštěvou zoo za výhodné kombinované vstupné. Zvýšené vstupné během konání výstavy je opoctatněné. Dominantním prvkem výstavy bude mamut z doby ledové v životní velikosti, na kterého útočí lovci. Tento výjev dodává výstavě hlubší smysl. Jak nám řekl ředitel zoo, jedním z momentů, který mohl podle vědců přispět k vyhubení mamutů , byl jejich nadměrný lov v době oslabení jejich populace. Podtitul výstavy Mamuti pomáhají slonům, tak mluví za vše. Současní sloni jsou rovněž ohroženi lovem člověka. Část výtěžku z výstavy poputuje do neziskové organizace Save Elephants (http://save-elephants.org/aktualne) , se kterou ZOO Liberec dlouhodobě a úzce spolupracuje.

Výstava by ale mohla pomoci i slonům z liberecké zoo. Jejich budoucnost závisí na potřebné rekonstrukci slonince. Mamuti nebudou tedy chránit slony pouze v Africe, ale také v Liberci. Na rekonstrukci zahrada potřebuje zhruba sedm milionů korun. Je několik cest, jak je získat. Jednou z nich je například vyšší návštěvnost. Dvě sloní dámy, které pavilon chobotnatců momentálně obývají, jsou od útlého věku zvyklé na blízký kontakt s lidmi. Bohužel, jedna už je na hranici dosažitelného věku a druhá je chronicky nemocná. Pokud by uhynuly, sloninec zůstane bez rekonstrukce prázdný. V současné době je preferován bezkontaktní chov, a to převážně z bezpečnostních důvodů. K tomu ale není budova stavěna. V prvé řadě chybí prostory. Podle ředitele liberecké zoo, „je naděje, že zahrada získá dalšího kontaktního slona, mizivá“. Chov slonů v ZOO Liberec je tedy ohrožen.

Tereza Valchová

giganti_velikosti

Pin It on Pinterest