setkání kraj TurowVelký poprask způsobil v Libereckém kraji záměr Polska na rozšíření dobývacího prostoru uhelného dolu Turów. Pokud k němu skutečně dojde, hrozí v příhraničních oblastech reálné problémy hlavně se ztrátou vody z podzemních zdrojů, na kterých jsou závislé obce na Frýdlantsku, Hrádecku i Chrastavsku. Ve středu 27. května proto zástupci ohrožených obcí začali společně s Libereckým krajem hledat způsoby, jak se záměru bránit. Ve vyjednávací skupině složené ze zástupců těchto obcí, je i starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Problematika těžebního prostoru Turów není pro Frýdlantsko ničím novým. „Za posledních 25 let ji máme na stole už potřetí. Nyní je ta hrozba mnohonásobně větší. Opravdu si myslím, že může dojít i k tak velkému poklesu spodních vod, že by o vodu mohla přijít celá oblast Frýdlantska,“ upozornil Dan Ramzer.

V nejnovějším záměru polské strany na rozšíření dobývacího prostoru uhelného dolu Turów je jeho rozšíření směrem k Uhelné, Václavicím a Vítkovu. Tím se problém dolu dotýká nově velmi palčivě nejen Frýdlantska, ale i Hrádku nad Nisou a Chrastavy. „Navíc se v něm zatím nemluví o zahloubení, které ale jak jsme se shodli, může přijít v některém dalším kroku. Až bude plocha rozšířená, je možné, že se poláci pokusí těžit i do větší hloubky. To by pro podzemní vody u nás bylo už opravdu obrovské riziko,“ podotkl hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Se starosty Frýdlantu, Višňové, Heřmanic, Hrádku nad Nisou a Chrastavy se proto shodl, že je potřeba přistoupit k co nejrychlejšímu a nejrazantnějšímu jednání. „V první řadě musíme dát dohromady seznam všech problémů, které by záměr českému území přinesl. Vedle hrozby úbytku spodních vod je to například i změna mikroklimatu nebo jsou to dopady na zaměstnanost a zemědělství. Zároveň s hledáním možných dopadů, začneme na několika úrovních jednat o tom, jak by bylo možno záměr Polska zvrátit,“ řekl hejtman.

Se starostou Frýdlantu se shodl, že je potřeba jednat na všech možných úrovních. „Od těch nejnižších, tedy mezi samosprávami a mirkoregiony, přes jednání na úrovni vlády a krajů u nás, dotčených regionů v Polsku, České republice a Německu, až po jednání premiérů všech tří států. Pokusíme se pak jít ještě o jednu úroveň výš, do evropské komise. Nesmíme vynechat jedinou aktivitu, která by mohla záměr na rozšíření dolu buď zvrátit, nebo by nám alespoň vymohla, v případě následných problémů, příslušné kompenzace. Takové, jaké dnes mají jiná města poblíž velkých dolů třeba na Mostecku,“ uvedl Dan Ramzer.

Konkrétně je podle něj třeba předem upozornit na fakt, že v případě ohrožení pitné vody bude jen na Frýdlantsku potřeba k dovedení vody z přehradní nádrže Souš a na nové vodovody, nutná investice zhruba 5 miliard korun. Je třeba také počítat s nutností zavedení různých měření, která by monitorovala například hodnoty polétavého prachu v ovzduší. Znovu také zopakoval, že bude velmi důležité vydobýt případné kompenzace pro místní obyvatele.

Liberecký kraj se v boji proti polskému záměru spojí v nejbližších dnech také s ministerstvem životního prostředí, které by mělo vyvolat jednání na polské straně. Bude se také jeho prostřednictvím snažit získat o plánovaném rozšíření území pro těžbu co nejpodrobnější informace. Polská strana totiž není příliš sdílná a do Česka vysílá pouze omezené informace. Při hledání nejúčinnějšího postupu se pak chce kraj spojit i s obcemi na německé straně hranice, kterým při případném rozšíření těžby hrozí stejné problémy.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest