legiovlak hlavníOd čtvrtka 28. května je veřejnosti na hlavním nádraží v Liberci přístupný takzvaný legiovlak. Jde o věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií. Slavnostního otevření vlaku veřejnosti se v Liberci účastnil i starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Město Frýdlant s Československou obcí legionářskou, která za legiovlakem stojí, spolupracuje. V rámci projektu Legie 100 loni společně ke stému výročí založení Československa uspořádali v prostorách radnice úspěšnou výstavu. „Jsem rád, že na mě organizátoři mysleli s pozvánkou na otevření legiovlaku v Liberci,“ přiznal starosta Frýdlantu. „Je víc než zajímavé vidět naživo, v jakých podmínkách kdysi legionáři žili. Pro mě tím spíš, že můj pradědeček byl také legionářem. Můžu si tedy alespoň představit, co musel prožívat,“ doplnil.

Legiovlak začal svou pouť po České republice v květnu v Praze, Liberec je teprve jeho druhou zastávkou. „Legiovlak má velký úkol, pozvednout národní sebevědomí. Aby si dnešní mladá a často trochu otrávená generace uvědomila, že má být na co hrdá. Vlak má nejen jí ukázat, že republika nebyla zadarmo, ale že za ní museli vojáci odhodlaně a srdcem bojovat. A že za to platili krví a životy,“ podotkl během slavnostního zahájení výstavy sekretář Československé obce legionářské František Gábor.

Legiovlak čítá dohromady 11 vagónů, široké veřejnosti je přístupný zdarma každý den až do pátku 12. června. Ve všední dny od 8 do 18 a o víkendu od 9 do 19 hodin. Je do něj vytvořen bezbariérový přístup.
V přilehlé nádražní budově je pak k vidění putovní výstava Československé legie v Rusku 1914–1920, replika obrněného automobilu Romfell, výstava o zajateckém táboře v Liberci 1915–1918, výstava o historii psů ve službách ozbrojených sil a podívat se v ní můžete i na promítání dobových záběrů čs. legionářů z Ruska.

legiovlak 6

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

 

Pin It on Pinterest