stred mestaFrýdlant – Dvě témata, z nichž jedno přesahuje hranice regionu, řešili začátkem týdne ve Frýdlantu starosta města Dan Ramzer s ředitelem Krajského ředitelství policie Libereckého kraje plk. Mgr. Vladislavem Husákem. Prvním byla chystaná změna teritorií obvodních oddělení policie, druhým pak postup v situacích, kdy veřejnost ohrožuje psychicky narušený útočník. Policie novým postupem reaguje na nedávné případy ve Žďáru nad Sázavou a v Uherském Brodu.

Starosta Frýdlantu se s krajským policejním ředitelem Libereckého kraje setkává každé tři měsíce. „Jsou to setkání, která vždy přinesou nějaké konkrétní výstupy. Už dříve to byla například soutěž okrskář roku, ve které shodou okolností zvítězil policista z Frýdlantu. Informujeme se také o novinkách na obou stranách a společně projednáváme bezpečnostní situaci na Frýdlantsku,“ uvedl Dan Ramzer. Dnes si vyslechl přípravu na nové rozvržení teritorií obvodních oddělení ve Frýdlantském výběžku a přišel také s informací o chystané změně postupu v krizových situacích, kdy jsou psychicky narušeným člověkem ohrožováni na životech civilisté. „Připravují se nové postupy, které mají zajistit, aby na takovém místě byly v případě potřeby naše prvosledové hlídkyccado dvaceti minut. To je podobný dojezdový čas, jaký má třeba zdravotnická záchranná služba,“ vysvětlil Vladislav Husák.

Takových hlídek chce policie v Libereckém kraji postupně vytvořit až osm. „Jednalo by se o policisty, kteří by běžně vykonávali svou práci, ale v případě potřeby by ihned vyrazili k místu takového činu a situaci buď rovnou vyřešili, nebo by ji alespoň začali řešit. Mělo by jich být kolem stovky,“ doplnil krajský policejní ředitel. Podle něj ale bude nutné tyto policisty vyjmout z běžného režimu, kdy dělají řadu činností najednou. „Mnohdy jsou to činnosti, od kterých nelze jen tak odejít, jako například střežení cel či ohledávání místa činu a jiné. Členové těchto prvosledových hlídek by měli spíše vykonávat primárně hlídkovou činnost a být tak kdykoliv připraveni k zásahu v krizových situacích,“ podotkl Vladislav Husák.

V současné době má policie v kraji pro tyto účely plně vycvičenou asi polovinu z požadovaného počtu policistů, další potřebný výcvik teprve čeká.

Starosta Frýdlantu policejnímu řediteli v této souvislosti nabídl pomoc. „Můžeme s policií vytipovat potenciálně riziková místa, kde by mohlo k podobným událostem dojít. A nabízíme také poskytnutí plánů městských budov, ve kterých sídlí většina škol, nemocnice a úřad,“ řekl Dan Ramzer. Jeho návrh policejního ředitele velmi zaujal a předeslal, že by mohlo jít o pilotní projekt spolupráce na této úrovni, ke které by později rád přesvědčil i další města a obce. Plány by mohly mít policisté později přístupné například z tabletů, které vozí s sebou.

Oba muži během svého pravidelného jednání hovořili také o přeshraniční trestné činnosti nebo o tom, že Frýdlant bude mít do konce roku dvě kamery s vysokým rozlišením, které po přečtení registrační značky vozidla poskytnou policii veškeré informace o automobilu a jeho historii. Instalovány budou ve Fügnerově ulici.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest