vystrahaHorké a suché počasí, které nás bude tento víkend provázet, s sebou nese riziko požárů. Český hydrometeorologický ústav zatím sice hovoří o nízkém stupni nebezpečí požářů, hasiči ale varují před jakoukoli manipulací s ohněm v blízkosti lesů a luk. Zem je vyprahlá a chvilka nepozornosti by mohla znamenat rozsáhlý požár.

Varování před nebezpečím požárů vydal ČHMÚ až do neděle 7. 6. 22.00 hodin. Víkend má být beze srážek, s teplotami, které v sobotu mohou dosáhnout až 32 °C. Doporučení proto zní jasně: kdekoliv v přírodě nerozdělávat oheň, nekouřit, vyhnout se používání přenosných vařičů i jiných zdrojů otevřeného ohně.

Velitel Jednotky sboru dobrovolných hasičů Frýdlant Stanislav Socha k tomu přidává další prosbu. „O víkendu lidé často pálí větve nebo klestí, když uklízejí na zahradách. I tomu by se tento víkend měli vyhnout. Stejně jako opravdu jakékoli manipulaci s ohněm v přírodě nebo i na loukách. Začalo sečení luk, lidé suší seno a rozšíření ohně na takovýchto místech by bylo velmi rychlé,“ upozorňuje.

Hasiči už mají se suchým počasím a půdou letos první zkušenosti. „V tomto týdnu jsme zasahovali dvakrát u lesních požárů. Jednou za Údolím a jednou ve Vísce. V obou případech to vypadá, že příčinou byla lidská nedbalost. Vždy to bylo poblíž nějakého ohniště,“ doplnil Stanislav Socha. V obou případech šlo naštěstí o malou plochu, v řádech metrů. „V posledních pěti letech nepamatuji, že bychom bojovali s nějakým větším lesním požárem. Je ale fakt, že počasí nebylo tak horké a půda tak suchá, jako je teď, kdy se v lese za botou doslova práší,“ uzavřel velitel frýdlantských dobrovolných hasičů.

Pin It on Pinterest