tajný výlet 18Frýdlant – Neobvyklý zážitek čekal ve čtvrtek 4. června na padesátku aktivních seniorů z Frýdlantu. V rámci dalšího Tajného výletu se totiž podívali do historické části Senátu České republiky a později také do leteckého muzea v Mladé Boleslavi. Obojí si nadmíru pochvalovali.

Tajný výlet zorganizovalo město Frýdlant pro své seniory už potřetí. „Každý rok se koná jeden. Poprvé jsme byli v Zásadě, loni v pivovaru Svijany a na Sychrově a letos jsme zamířili do Prahy a poté do Mladé Boleslavi,“ vysvětlil starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Matrikářka Ivana Spatzierová, která organizaci výletu zajišťovala, přiblížila program detailně. „Hned ráno jsme si všichni užili prohlídku historické části Senátu. Viděli jsme zrcadlovou síň, audienční síň, mytologickou chodbu i prostor, kde senátoři hlasují. Každý si mohl sám vyzkoušet, jaké to je sedět buď v senátorské lavici nebo stát za řečnickým pultem,“ přiblížila. Senioři toho také s radostí využívali. Během cvičného schvalování si například hned čtyřikrát navýšili důchody.

V Senátu na padesátku obyvatel Frýdlantu ale čekalo ještě další překvapení. Symbolicky ve Frýdlantském salónku se s nimi na půl hodiny sešel první místopředseda Senátu MUDr. Přemysl Sobotka. Hovořilo se o chystaném zákazu kouření nebo o problému imigrantů. „S panem senátorem se většina z nás neviděla poprvé, ve Frýdlantu několikrát byl. Já sám jsem s ním mluvil po povodních v roce 2010, kdy přijel podpořit místní,“ poznamenal František Luňáček. Setkání si přesto velmi pochvaloval. „Byl to takový zlatý hřeb návštěvy v Senátu,“ dodal s úsměvem.

Po prohlídce interiérů Senátu pak přišla na řadu individuální návštěva Valdštejnských zahrad a Prahy. Během necelých tří hodin si tak mnozí prošli Malou Stranu, Karlův most, zavítali do Malostranské besedy a někteří se podívali až na Pražský hrad.

Druhou organizovanou částí Tajného výletu byla v odpoledních hodinách návštěva Leteckého muzea Metoděje Vlacha, ve kterém je převážná část letadel stále schopná letu. „Vím, že muzeum je otevřené jen pár měsíců. Jsem proto rád, že jsme se sem podívali. A určitě tu nejsme naposledy, myslím, že se rádi vrátíme s vnoučkem. Letadla totiž máme rádi nejen my, ale i on,“ poznamenal František Luňáček. Sladkou tečku za výletem pak udělali dorty se šlehačkou a káva.

K pořádání Tajných výletů pro seniory inspiroval starostu Frýdlantu jeden ze švýcarských starostů při návštěvě kantonu Saint Gallen před čtyřmi lety. „Tenkrát se starosta ze setkání omlouval s tím, že spěchá na tajný výlet se seniory. Ten nápad, který se tam rozrostl do velkých rozměrů, se mi zalíbil. Tamní starosta mi vyprávěl, že když s výletem začínali, tak jelo půl autobusu lidí. Dnes už jezdí autobusů pět,“ řekl Dan Ramzer. Také ve Frýdlantu zájem o Tajný výlet rok od roku roste. „Je to takové poděkování našim seniorům za to, že ve městě celý život pracovali a že jsme žili z jejich daní. Protože pro děti i sportovce se toho dělá hodně, ale na seniory se dříve trochu zapomínalo. Teď je to jinak a jsem rád, že je tomu nakloněno i naše zastupitelstvo,“ uzavřel starosta Frýdlantu s tím, že tajný výlet 2015 sice skončil, ale už teď se vymýšlí, kam aktivní seniory zavede ten v roce 2016.

Fotografie z výletu najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest