MM FojtkaPřehradní nádrž na potoce Fojtka v povodí řeky Lužická Nisa představuje jednu z nejčistších vodních ploch na Liberecku. Vznikla již v letech 1904-1906 a návštěvníky překvapí svou historizující architekturou. Masivní hráz z lomového kamene je zdobena okrouhlými neorománskými věžemi s cimbuřím, takže máte pocit, že se koupete v blízkosti nějakého hradu nebo pevnosti. Hráz je dlouhá  146 metrů a zhruba 11 metrů vysoká. Nádrž samotná pak má rozlohu asi 7 hektarů a průměrnou hloubku kolem 11 metrů.

Čistá voda, lososi a nudisté

V letních měsících je přehrada  využívána jako vyhledávané  koupaliště a oblíbené místo příznivců windsurfingu. Břehy nabízejí dostatek místa ke slunění, příjemně stinná zákoutí i hřiště k plážovým hrám.  Na západním břehu je neoficiální leč oblíbená nudistická pláž. Přehrada Fojtka, nazývaná někdy také Mníšecká přehrada, je vzhledem k hojnému výskytu lososovitých ryb také vhodným místem k rybaření. Své návštěvníky každopádně nezklame.

Dostupnost: Autem – u kostela v Mníšku je třeba odbočit na obec Fojtka. Za vlakovým přejezdem  pak odbočit doprava. Vlakem – vystoupit v železniční stanici Mníšek. Pak podél kolejí směrem na Liberec. Na prvním přejezdu odbočit vlevo.

Kontakt: Přehrada Fojtka, 463 22, Mníšek u Liberce 283
Tel: 485 146 791

Pin It on Pinterest