šipky hlavníSedm desítek aktivních seniorů z Frýdlantu, Liberce a Jablonce nad Nisou včera změřilo své síly na turnaji šipek. Tentokrát ho připravil Frýdlant za vydatné podpory spolku Baráčníků. Atmosféru nepokazilo ani chladné a deštivé počasí. 

Frýdlantský spolek Baráčníků neponechal při přípravě nic náhodě. Pro své vrstevníky z Liberce a Jablonce nad Nisou přichystali jeho členové občerstvení v podobě domácích moučníků a chleba s masovou pomazánkou a cibulí. „Baráčníci se úkolu zhostili na jedničku. Připravili nejen občerstvení a poskytli prostory, ale zajistili také veškerý servis a obsluhu. O své hosty pečovali,“ poznamenala hlavní organizátorka, matrikářka městského úřadu ve Frýdlantu Ivana Spatzierová.

Závodu samotného se účastnilo 26 seniorů z Frýdlantu, 24 z Liberce a 20 z Jablonce nad Nisou. „Mám tyhle soutěže moc ráda a turnaje se účastním i přesto, že poslední dobou nevidím na jedno oko. Sice nevím, na jaké číslo na terči házím, ale moc mi to nevadí, ono to vždycky někam přistane. A vítězství není to hlavní,“ podotkla jedna z nejstarších účastnic klání, čtyřiaosmdesátiletá Eva Mrákotová z Liberce. Stejně rád na soutěž vyráží i Jan Moudrý z Frýdlantu. „Je jedno, jestli se tahle naše sportovní střetnutí konají u nás nebo v Liberci či Jablonci. Vždycky je na nich legrace. Dneska se mi sice na šipkách vůbec nevedlo, ale nevadí. Čest rodiny zachránila moje žena Jarmilka, která skončila v jednotlivcích osmá,“ pochlubil se.

Frýdlant bodoval na Frýdlantské šipce v soutěži družstev, kdy si připsal první a třetí místo. V jednotlivcích obsadili první a druhou příčku senioři z Liberce. Jaroslav Brunclík naházel ve čtyřech kolech 255 bodů, Jana Lukáčová bodů 238. Třetí místo už bral místní borec. Za 235 naházených bodů si ho vybojoval Helmut Pavelka.

Všichni se ale shodli, že o vítězství podobné turnaje příliš nejsou. „Daleko důležitější je, že se sejdeme, pobavíme, tentokrát se i tančilo. A že se senioři poznají mezi sebou,“ doplnila Markéta Jeníčková, specialistka pro volnočasové aktivity Centra sociálních služeb v Jablonci nad Nisou.

Za pravdu jí dala jablonecká seniorka Erna Kohoutková. „Moc rádi se družíme a je jedno, kde se společně sejdeme. Nicméně do Frýdlantu jezdíme strašně rádi, protože místní party jsou skvělé. A co se týče sportu, ten je v tomhle podání nejzábavnější. Za mě můžu slíbit, že dokud budu dýchat, dotud budu hrát,“ poznamenala.

Turnaj nakonec shrnul i baráčnický rychtář Josef Kocek. „Za nás všechno proběhlo, jak mělo. Těch sedmdesát lidí se v naší malé klubovně nemačkalo, ale mělo k sobě blízko. A nakonec nevadilo ani to, že pršelo, protože nám město půjčilo velký party stan. Takže hudba, která byla zajištěna, mohla hrát venku na vzduchu a mohli jsme v přestávkách i tančit,“ uzavřel rychtář.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest