20156121232136639Liberec je i dnes místem, kde dorůstají budoucí české hvězdy módního návrhářství. Modely žáků Střední školy uměleckořemeslné a oděvní Liberec zdobí mola přehlídek po celé republice. Teď přišel úspěch i ze zahraničí. Třetím rokem část studentů jezdí na praxi do Portugalska. Tamní firmy teď chtějí použitý návrhy českých návrhářů.

„Do Portugalska posíláme jen ty nejlepší žáky oboru fashion design. Dostanou se tam k úplně nové práci, do reálného byznysu. V Portugalsku je textilní průmysl v dobré kondici – stejně, jako byl kdysi tady na Liberecku. Proto si tam účastníci osahají skutečné pracovní nasazení,“ uvádí Blanka Merklová, zástupkyně ředitele Střední školy uměleckořemeslné a oděvní Liberec. Její slova potvrzují i účastníci projektu Erasmus+, kteří se minulý týden vrátili ze severoportugalského města Barcelos. Nejzářivější hvězdou z pětice žáků se stala Jana Nováková. „Ve firmě Camorsil, kde jsem pracovala, jsem předvedla vedoucímu svoje návrhy potisků triček. Jeden z nich se managementu líbil natolik, že ho použijí v nové kolekci. O dalších návrzích teď budeme jednat. Ale bohužel už jen na dálku,“ dodává Nováková.

Všech pět účastníků v Portugalsku dva týdny pracovalo v textilních firmách. „Měli jsme jedinečnou možnost poznat Portugalsko ze všech stran. Sám bych tam nikdy nejel, nebýt možnosti jet tam na praxi. Přitom jde o úžasnou zemi! V textilním průmyslu tam člověk najde práci snadno. Rozhodně snáz než v Česku. Určitě ještě někam na praxi pojedu,“ říká Richard Schwedler, který je jedním z účastníků stáže. Brzy se podobné zkušenosti dočkají i další budoucí návrháři z libereckých Kateřinek. „Uspěli jsme se žádostí o projekt Erasmus+ na následující školní rok. Takže tohle rozhodně nebyla poslední skupina. Chceme se v Portugalsku etablovat. Už teď tam naši žáci platí za skvělé pracanty. Jsem ráda, že jejich návrhy najdou skutečné uplatnění,“ doplňuje podrobnosti Blanka Merklová.

Autor / zdroj: Jan Pavlů

Zdroj: Regiony24.cz

Pin It on Pinterest