kočkaVolně žijící kočky se mohou stát pro okolí problémem. Lidé si za to ale většinou mohou sami. „Potíže začínají vždycky stejně. Lidem připadá, že volně žijící kočka strádá, tak jí začnou krmit. V ten moment je to pro kočku pohodlné a na krmení si zvykne. Postupně se začnou na místo stahovat i další a mohou začít negativně zasahovat do života lidí v okolí. Tak, jak je tomu dnes například v Bezručově ulici nebo v zahrádkářské kolonii u nomocnice,“ říká v rozhovoru frýdlantský veterinář MVDr. Ladislav Hlávka.

Jak se tedy chovat k volně žijícím kočkám?

Základní pravidlo zní: v žádném případě je nekrmit. To, že kočka žije volně neznamená, že se má špatně. Narozdíl od psů jsou to zvířata, která člověka příliš nepotřebují, spíše ho využívají. Kočky si vystačí samy, fixované jsou jen na lokalitu, kde žijí. Pokud se o ně tedy lidé nebudou příliš zajímat, mohou jim být ku prospěchu. Loví myši a další hlodavce, jsou prostě v mnohém prospěšné. Problémové začnou být až tehdy, když se jich více stáhne na jedno místo. A to začíná vždycky stejně. Tím, že jim někdo pořídí misku a začne jim dávat žrádlo.

Čím mohou být člověku nebezpečné?

Tím, že kálí na dětská pískoviště nebo znečišťují záhonky v zahrádkářských koloniích, mohou zanést mezi lidi různé nákazy. Jak je všeobecně známo, například přenášejí toxoplazmózu. To je nemoc, která je nebezpečná hlavně pro těhotné ženy. Jsou tady ale i další problémy. Kočka může přenášet blechy a může být v určitých situacích i přenašečem vztekliny. Ta u nás sice není, ale vzhledem k jejímu smrtelnému průběhu na ni nesmíme zapomínat . Kočka může ulovit netopýra a nakazit se. Svojí agresí ji pak může šířit dál. Pro člověka nepříjemné pak může být i kočičí škrábnutí nebo seknutí. A to i v případě, že je kočka v podstatě zdravá. Kočičí drápy obsahují speciální mikroorganismus bartonela, který způsobuje u člověka hnisavé, septické stavy. Takže poranění oteče, zahnisá. Rozhodně bych nedoporučoval tato zranění podceňovat.

Jsou tyto nemoci nebo poranění od volně žijících koček častá?

Rozhodně jich není tolik, aby bylo potřeba nějak se výrazně bát. Rizika tu sice jsou, ale když se člověk chová zodpovědně, tak může být v klidu. Není třeba volně žijící kočky démonizovat, jak už jsem říkal, když se kočky nechají v klidu, jsou lidem přínosné.

Zdroj: Město Frýdlant

 

Pin It on Pinterest