Lidé projíždějící městem se musí v poslední době ohradit velkou dávkou trpělivosti.  Množství uzavírek, dopravních omezení a soustava značení dělá z města labyrint. Řidiči si zde mohou skvěle procvičit znalost pravidel silničního provozu.

Ulice okružní je zcela uzavřena, a to z důvodu rekonstrukce kanalizace. Centrum města si oddychne až po víkendu, kdy by měla uzavírka skončit.

Bez názvu-3

S další uzavírkou se řidiči potýkají na silnici II/290, mezi Frýdlantem a Raspenavou. Od 23. 3. letošního roku zde probíhá popovodňová rekonstrukce. Ta potrvá až do poloviny listopadu.

Další omezení panují na silnici I/13 směrem na Liberec, z důvodu opravy svodidel.  Práce by měly skončit spolu s tímto týdnem.

Na této samé komunikaci, dnes také začaly těžké práce v rámci rekonstrukce křižovatky ulic Žitavská, Komenského, Míru, Nádražní a Tovární.  Snad nejnebezpečnější křižovatka ve městě tak získá zbrusu nový kabát.

Bez názvu-2

Rekonstrukci má na starost Ředitelství silnic a dálnic. Přidá se i město

Stavební práce začaly ve čtvrtek a potrvají do konce letních prázdnin.  Za tři měsíce se zde vystaví několik ostrůvků, zúží se komunikace a na řadu přijde i nový asfalt a jeden odbočovací pruh.

Na své si přijdou také chodci. Děti mířící do školy budou moci konečně používat osvětlený přechod. Momentálně zde není žádný.  „Posunut bude o zhruba 14 metrů od dřívějšího přes hlavní silnici ve směru do Komenského ulice. Bude navíc dělený, s ochranným ostrůvkem a osvětlený. Podél řeky pak bude navazovat na nový krátký úsek chodníčku, který lidi bezpečně přivede na most.“, říká Jan Hauser, stavbyvedoucího společnosti Strabag.

„Přechod tu býval. Nebyl ale v souladu s předpisy a policie ho tak městu nařídila zrušit“, řekl starosta Frýdlantu, Dan Ramzer.

Město se bude podílet na rekonstrukci části ulice Nádražní. Na toto místo bude také přesunuta autobusová zastávka, která je umístěna u kostela Svaté Máří Magdalény.  Změny tak proběhnout i ve veřejně dopravě.

Rekonstrukce silnice I/13 je rozdělena celkem do tří etap. Provoz je zde z části řízen semafory.

Kruhový objezd, nebo ostrůvky?

Projekt zahrnoval celkem tři návrhy řešení této problematické křižovatky. Dva z nich počítaly s vytvořením kruhového objezdu. Ty byly ale nakonec vyloučeny, protože jejich realizace by proběhla na úkor majitelů přilehlých pozemků, kteří zde podnikají. Návrh na vykoupení pozemků odmítli. Navíc by z města zmizelo přilehlé parkoviště. To je plně využíváno jak nájemníky přilehlých domů, také ZUŠ a lidmi, kteří zde odstavují svá auta při cestě do práce.  Konečný návrh tak zahrnuje tzv. ostrůvky a zúžení silnice. To by mělo v prvé řadě zpomalit jedoucí vozidla, zpřehlednit silnici a celkově zvýšit bezpečnost všech účastníků silničního provozu.

Autor: Tereza Valchová

 

finální podoba

návrh 2

 

návrh 1

Pin It on Pinterest