Křížová cesta 1856Vrátit zašlou krásu křížové cestě na Křížovém vrchu chce město Frýdlant. V současné době proto připravuje projekt na její obnovu. Ten se stane součástí balíku projektů, na které bude v rámci obnovy drobných památek v krajině žádat o dotaci společně s dalšími českými a německými partnery v okolí, například Hrádkem nad Nisou nebo Žitavou. Peníze chtějí získat z evropských strukturálních fondů v projektovém období 2014 – 2020. 

Křížová cesta ve Frýdlantu vznikla na Křížovém vrchu s největší pravděpodobností při rekatolizaci po třicetileté válce v 17. století. Tvoří ji 14 zastavení, rozmístěných na ploše zhruba 3 ha. V současné době je většina asi dva metry vysokých žulových pilířů zastavení ve špatném stavu. „Chybí veškeré obrázky, poničeny jsou i některé hlavice nebo také lucerny zastavení. Rozbořen je i vrcholový pískovcový krucifix. Zůstaly vlastně jen samotné kameny,“ vypočítává Věra Sobotová z oddělení památkové péče městského úřadu Frýdlant.

Projekt proto zahrnuje kompletní restaurování zastavení křížové cesty, uměle vytvořené skalní jeskyně apoštolů Petra a Jana a také kamenné niky, která nahrazuje studánku a do které je sváděna srážková voda ze srázu. Obrázky, připomínající poslední cestu Kristovu, by mohly být smaltované a trochu odlišné od klasických výjevů na křížových cestách. Vše je ale zatím ve stádiu úvah. „Vedle restaurátorských prací bude nutné upravit i okolí křížové cesty. V době, kdy vznikala, byl vrch téměř holý, dnes je zalesněn a plný náletových dřevin. Upravit se budou muset i cesty,“ vysvětluje Iva Beranová z odboru kultury městského úřadu Frýdlant. Projekt počítá i s lavičkami, které by z křížové cesty vytvořily další relaxační a odpočinkové místo ve Frýdlantu a nabídly pohled na město a zámek z nevšedního místa.

Pro Frýdlant bude obnova křížové cesty dalším splaceným dluhem minulosti, kdy se na takovéto památky nepamatovalo. „V minulosti byly podobné věci devastovány a ponechávány svému osudu. My to dnes měníme. Daří se to na hřbitově, rekonstrukcí prošel Špitálek, Simonův betlém, nové je náměstí, na které se navíc vrátila socha Albrechta z Valdštejna,“ uzavírá starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest