monitorovací výborJedním ze třinácti českých členů monitorovacího výboru česko-polských přeshraničních fondů Interreg V se stal starosta Frýdlantu Dan Ramzer. V pondělí 15. června se zúčastnil v Ostravě jeho zasedání. 

Monitorovací výbor česko-polských přeshraničních fondů je institucí, která se zabývá podanými projekty a rozhoduje o přidělení evropských dotací. Má 26 členů, 13 z České republiky a 13 z Polska. Činnost monitorovacího výboru fondů Interreg V se bude týkat všech krajů, které mají hranice s Polskem. Tedy Libereckého, Pardubického, Olomouckého, Královéhradeckého a Moravskoslezského. Dan Ramzer v něm zastupuje Euroregion Nisa, kromě toho jsou ve výboru i zástupci Libereckého kraje a Krajského úřadu Libereckého kraje. „Na zasedání jsme schvalovali zásadní dokumenty pro činnost tohoto monitorovacího výboru, například jednací řád, podmínky pro přijímání žádostí o dotace, harmonogram nebo podmínky pro žadatele,“ vysvětlil starosta Frýdlantu. Členové výboru se shodli i na dopravních a vlajkových projektech, tedy těch s velkým přeshraničním významem.

V programu Interreg V, který bude oficiálně vyhlášen na podzim, je připraveno k rozdělení 226 milionů a 200 tisíc eur a tvoří ho čtyři prioritní osy. „Nejvíce peněz půjde do zpřístupnění kulturního, přírodního a historického bohatství. Další projekty budou přijímány v odvětví krizového řízení, vzdělávání a pětina peněz pak půjde i na spolupráci vnitřních institucí České republiky a Polska,“ poznamenal Dan Ramzer.

Příští zasedání monitorovacího výboru je naplánováno po oficiálním vyhlášení programu, na začátek prosince.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest