stroj1Ulicemi Frýdlantu se zatím ve zkušebním provozu prohání nový stroj, který má z města udělat méně prašné místo. Jde o zametací jednotku s odsáváním City Ranger 3500. Přístroj za 3 miliony a 100 tisíc korun pořídilo město Frýdlant díky dotaci z Operačního fondu životního prostředí. Z vlastního rozpočtu na něj přispělo částkou 325 tisíc korun. 

Pro Frýdlant je nový stroj jednoznačně přínosný. „Žijeme ve 21. století, takže podobný stroj prostě do vozového parku města velikosti Frýdlantu patří. Tak velké město si už jednoduše nevystačí s ručním zametáním. Navíc se nám brzy zaplatí. Podobný si totiž musíme pravidelně půjčovat za úplatu na úklid z Chrastavy,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

stroj3

Nový zametací stroj bude o úklid města pečovat po celý rok a výrazně tím prospěje ovzduší ve městě. Ubude díky němu prachu. Uleví také kanalizační síti. „Pokud budou podobně mírné zimy, jako v posledních letech, můžeme zametat písek a inertní materiál i v zimním období, když nebude zrovna sníh. Při dalším tání tak nepůjde do kanalizace tolik písku a štěrku,“ uzavírá místostarosta.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest