_6WlBadVEwL-p9ggqaDyq4T_ficdETQrloWN-O7JwSbwErvwr2V16gZ1SH8SAVQLL41glxkV září loňského roku byla zahájena oprava devíti turistických stezek v Jizerských horách. První část z Oldřichovského sedla na Skalní hrad byla otevřena koncem května. Intenzivně se však pracuje na dalších částech a jednotlivé úseky jsou postupně předávány návštěvníkům hor. Většinu prostředků sice poskytly fondy Evropské unie, ale Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor musí získat nezbytných cca 550 000,- Kč jako vlastní podíl. Nyní ji v tom můžete pomoci a přitom nechat peněženku zavřenou. Stačí když si stáhnete mobilní aplikaci EPP z internetových stránek www.pomahejpohybem.cz, která Váš pohyb převede na body. Ty pak můžete přidělit některému z nabízených projektů. „Jsem velice rád, že právě obnova jizerskohorských stezek byla do této aplikace zařazena“, říká Ondřej Petrovský, ředitel nadace.

Není podmínkou se pohybovat přímo v Jizerských horách, ale podpořit je můžete i na dálku. Ať už s telefonem běháte, jezdíte na kole nebo chodíte na procházky, svou aktivitou a energií vždy generujete body. „Budeme velice vděční, pokud je pak přidělíte právě našemu projektu Obnovy turistických stezek. Při dosažení stanového počtu bodů nám Nadace ČEZ poskytne finanční dar ve výši 50 000,- Kč. Sportujte pro Jizerky a Vaši aktivitu převeďte na finanční pomoc tomuto pohoří“, požádal Petrovský.

Na aplikaci EPP-Pomáhej pohybem je unikátní právě ta nenáročnost – opravdu pomáháte jen pohybem, stojí vás to jen trochu potu, ale u příznivců Jizerek vyšší únavu nepředpokládám,“ komentuje s úsměvem ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková. „Za necelé dva měsíce podpořili uživatelé z celé republiky už 27 projektů, kterým Nadace ČEZ pošle 2,8 milionu korun, přičemž další projekty stále přidáváme. Těším se na výsledek a přeji hodně vytrvalosti!“, dodává.

Cílem celého projektu je obnova devíti turisticky atraktivních značených stezek v Jizerských horách, které jsou pro své krásné a rozmanité přírodní prostředí vyhledávaným cílem českých, ale i zahraničních turistů. „Je potřebné hledat vyvážený přístup mezi ochrannou krajiny a rekreačního využití. A právě kvalitní a udržovaná návštěvnická infrastruktura pomáhá, aby oba zájmy dokázaly vedle sebe existovat v souladu“, vysvětluje Petrovský.

Na základě zkušeností, místních znalostí, ale i pečlivých konzultací bylo vytipováno devět míst, kde již původní vybavení dožilo, bylo poničeno nebo zcela chybí. Nadace připravila projekt na jejich obnovu, tak aby mohly opětovně a bezpečně sloužit všem návštěvníkům Jizerských hor. Důraz je kladen i na kvalitu použitého materiálu, aby vydržel dlouhou dobu. Nyní již dochází k výraznému vylepšení zázemí pro turisty nezasahujícího však do zájmů ochrany přírody. Vznikají tak obnovené nebo nové poválkové chodníky, dřevěná schodiště, lavičky, infotabule, zastřešené studánky, mostky apod. „Budeme tedy velice rádi, rozhodnete-li se obnovu turistických stezek podpořit tímto způsobem i Vy“, uzavřel Petrovský.

 

Více informací: Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor,

                            tel.: 605 701 503, e-mail: jizerky@ecn.czwww.jizerky.ecn.cz

Zdroj: Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor

 

Pin It on Pinterest