Kynologove_z_Hermanic_ucili_kolegy_z_Ukrajiny___mediumTrojice kynologů – celníků z Ukrajiny pobývala několik týdnů ve Výcvikovém zařízení služební kynologie Celní správy ČR v Heřmanicích, kde absolvovali specializovaný výcvik pro psy- specialisty na vyhledávání tabáku a tabákových výrobků. Koncem týdne jejich kurz skončil a všichni tři získali za úspěšné složené zkoušky certifikát, který je opravňuje k výkonu této specializované činnosti na hranicích států takřka po celém světě. Certifikáty jim předali zástupci Celní správy ČR a obcí, za Liberecký kraj náměstek hejtmana Josef Jadrný.

Výcvik kynologů v Heřmanicích má velmi vysokou odbornou úroveň a Liberecký kraj se střediskem dlouhodobě úzce spolupracuje. Je skvělé, že jsme mohli Ukrajincům pomoci i touto cestou a oni nám na oplátku nabídli pomoc v případě, kdybychom ji potřebovali my,“ uvedl náměstek hejtmana Josef Jadrný.

Výcvikový kurz pro zahraniční kynology začal v polovině dubna a trval dva měsíce. „Všichni tři účastníci jsou psovody, kteří pracují se psy na hranicích Ukrajiny a specializují se na vyhledávání tabáku. Podařilo se je připravit dobře do výkonu služby. Pracovali jsme tentokrát novou metodikou výcviku a osvědčila se, neboť všichni účastníci úspěšně složili závěrečné zkoušky,“ konstatoval Josef Dušánek, vedoucí VZSK Heřmanice. Tým ukrajinských kynologů cvičil instruktor Jan Tleskač.

Kynologové, kteří prošli výcvikem v heřmanickém středisku, pracují téměř po celém světě. Střeží hranice například v Lotyšsku, Rusku, Peru, Ekvádoru, v Bulharsku či Bolívii a na dalších místech.

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
485226302 / 732765215

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest