Zaci_obchodni_akademie_v_Jablonci_nad_Nisou_zachranili_zivoty_dvema_detem_mediumZachránit životy dvou dětí pomohli žáci Martin Bartoš, Matěj Hulík a učitelka Barbora Jarolímová z Vyšší odborné školy mezinárodního obchodu a Obchodní akademie v Jablonci nad Nisou. Při vodáckém kurzu na Jizeře vytáhli z vody tříletého chlapce a tříměsíční holčičku, kteří spadli do vody souhrou událostí. Za jejich čin jim přijela do školy poděkovat Alena Losová, členka Rady Libereckého kraje.

Při vodáckém kurzu Vyšší odborné školy mezinárodního obchodu a Obchodní akademie Jablonec nad Nisou se žáci 2. ročníku obchodní akademie stali svědky mimořádné události. Dne 17. června 2015 proplouvali na kánoích řekou Jizerou nad jezem v Dolánkách a viděli, jak tříletý chlapec na odrážedle sjel z břehu do vody. Maminka chlapce okamžitě skočila z břehu do vody, aby chlapce vytáhla. Na pomoc vyrazili i žáci školy Martin Bartoš a Matěj Hulík. Maminka však v rozrušení zapomněla zabrzdit kočárek s tříměsíční holčičkou, který se rozjel, spadl také do vody a začal téměř okamžitě klesat. Děti byly od sebe vzdáleny asi dvacet metrů. Martin Bartoš tedy plaval ke kočárku a současně se k němu blížila i loď s učitelkou Barborou Jarolímovou. Když dorazili na místo, byl již kočárek zaplněn vodou. Holčička naštěstí dýchala. Obě děti byly usazeny do kajaku a převezeny na břeh. Ostatní žáci zapůjčili mamince ručníky k osušení a zabalení dětí, aby neprostydly. Především díky duchapřítomnosti všech zúčastněných se žádnému z dětí, ani mamince naštěstí nic nestalo.

Žákům i učitelce přijela v pátek 26. června 2015 do školy poděkovat i Alena Losová, členka Rady Libereckého kraje. „Když jsem se dozvěděla, co se stalo, hned jsem si představovala, jestli bych i já dokázala tak rychle reagovat. Právě proto jsem žákům chtěla poděkovat, protože jsem sama maminkou a babičkou a vím, jaké pocity musela mít maminka těch dětí,“ komentuje setkání se žáky Alena Losová. Za účasti ředitele školy Mgr. Jiřího Kabelky poděkovala žákům i učitelce a předala jim drobné ocenění za čin, který se však skutečně ocenit nedá. A vzhledem k tomu, že škola jako mnohé další v pátek ukončovala i školní rok, popřála všem žákům také k vysvědčení a zaslouženým prázdninám.

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
485226302 / 732765215

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest