201576850442176HEJNICE – Tradiční Hejnické slavnosti se konaly první červencový víkend v Hejnicích na Liberecku. Návštěvníkům nabídly pestrý kulturní program. Během slavností tak například zahráli a zazpívali Petr Kolář, Marek Ztracený a hudební skupina Jelen.

Pestrý program letošních slavností nabídnul zábavu pro dospělé i nejmenší, kteří si na místě mohli zazpívat s Dádou Patrasovou či se pobavit na kolotočích v lunaparku. Pro ostatní byly kromě hudebních vystoupení na programu také tradiční řemeslný jarmark před bazilikou Navštívení Panny Marie, promítání současných filmových hitů v kině, výstava výtvarných prací žáků místní školy či velkolepý ohňostroj na výpravné téma legendy o historii města. Do malebného podhůří Jizerských hor přitom přinesli neopakovatelnou atmosféru různé hudební žánry v podání zpěváků Petra Koláře, Marka Ztraceného, Michala Horáka, Honzy Vopařila, zpěvačky Lenny a kapel Jelen, Rybičky 48, Circus Problem, Donaha, ATMOmusic, VzHáčka, Bohemia Univerzal Band či uskupení Michal Prokop Trio. Bazilika například patřila třem klavíristkám hrajícím pod názvem Puella trio.

„Začínali jsme před lety klasicky s Hejnickou poutí. V průběhu let se ovšem akce vyvinula do velké městské slavnosti spojené s hudebním festivalem, na němž vystupují interpreti různých hudebních žánrů a zvučných jmen. Slavnosti se přitom těší veliké oblibě nejen mezi našimi obyvateli, ale hlavně u přespolních návštěvníků města. Každoročně jich k nám zavítá 10 až 13 tisíc a podle prvních letošních odhadů tomu nebude letos jinak,“ uvedl starosta města Jaroslav Demčák.

Podle jeho dalších slov jsou Hejnice místem nejen skvostné barokní architektury, přírodních krás, ale hlavně lidských příběhů. Jeden z nich prostřednictvím nedávno odhalené pamětní desky například připomíná, že v první polovině 20. století ve městě ordinoval Franz Holtscheck, kterému místní říkali pro jeho úspěchy “zázračný lékař”, neboť díky znalosti přírody dokázal uzdravit pacienta, nad nímž již tehdejší klasická medicína lámala hůl. Hejnice jsou ovšem známy i slavným trampským festivalem Jizerská nota a koncerty v místní bazilice. „I nyní se v ní rozezněly koncerty vážnější hudby, které připomenuly 290. výročí vysvěcení baziliky a vznik místní legendy dávných poutí. Dozvukem Hejnických slavností pak bude 16. srpna koncert Spirituál kvintetu,“ dodal ještě starosta.

Konání Hejnických slavnostní podpořila Nadace ČEZ prostřednictvím grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. „Tradiční hejnická akce svým zábavným programem každoročně láká návštěvníky z celého regionu a zároveň představuje a udržuje tradice i kulturní bohatství města a jeho okolí. Jsme rádi, že jsme letos mohli být u toho a pomohli jsme lidem zpříjemnit začátek prázdnin,“ uzavřela Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Autor / zdroj: Ota Schnepp

Zdroj: Regiony24.cz

Pin It on Pinterest