DSC_0066 Zámecký park ve Frýdlantu prochází od začátku roku značnou revitalizací. Po jejím dokončení by měl park získat svou původní podobu. Poté, co se vykácela část dřevin práce ale utichly. Firma, jenž získala zakázku, nespěchá. Čas má do podzimu.

 

Stromy byly pokáceny, protože byly přestárlé, nebo se jednalo o náletové dřeviny. Park se teď čistí. Dřevo se pomalu vyváží a zanedlouho by na řadu mělo přijít vyfrézování zbylých pařezů.”, uvedla kastelánka hradu a zámku Frýdlant, Jana Pavlíková.

Původní podoba parku se dohledávala z fotografií, obrazů, map nebo pohledů. Velkou část práce odvedl i odborný pracovník, Ing.Přemysl Krejčiřík PhD. Zkušeným okem najde dřeviny, které se v parku dříve nenacházely. Příkladem za všechy jsou stromy kolem hradeb. Ty zde v minulosti být zcela jistě nemohly. Nepřátele by je v minulosti mohli použít k proniknutí do hradu. “Teď se vám navíc ukazují krásné pohledy na město a z města na zámek, tak, jak by to mělo být.” dodala Jana Pavlíková.

Revitalizace parku by měla být dokončena v říjnu. Během září by se měly začít vysazovat nové stromy, tráva, ale také hortenzie a rododendrony. Tímto způsobem se obnoví například stromová alej, která kdysi lemovala cestu vedoucí od tenisových kurtů skrz park. Přes léto se navíc začne se slibovanou opravou zámeckého rybníka. Ten se vypustí a na jaře by mělo dojít k jeho vyčištění. Poté na řadu přijde oprava břehů a stavidla.rybník

Na probíhající revitalizaci parku by v novém roce měla navazovat i další etapa, zahrnující opravu pěších cest a laviček.

Park pochází z 19. století, z období kdy se lidé obraceli opět k přírodě. Měštané tehdy vyráželi na pikniky do lesů a umění bylo plné zeleně. Do druhé světové války okolí zámku pomalu zkvétalo. Po odchodu Clam-Gallasů, se ale o park už nikdo nestaral. To způbilo, že zámek za desítky let vypadal jako ten z pohádky o Šípkové Růžence.

Více informací o úpravách, které zde probíhají a ještě probíhat budou, se budete moci dozvědět na další přednášce, která je plánovaná na podzim.

autor: Tereza Vachová

Pin It on Pinterest