image.phpPod větrnými elektrárnami, na věži radnice, na tenisových kurtech nebo třeba u rybníka v přírodě. Na těchto a mnoha dalších místech si stále častěji říkají na Frýdlantsku snoubenci své ano. Obliba svateb mimo obřadní síně totiž rok od roku roste.

Letos je to ještě více vidět, protože zatímco dříve jsme měli každý měsíc podobný počet svateb, letos se soustředí převážně do letních měsíců. A tak jich v terénu bývá více najednou. Jsou víkendy, kdy oddáváme stejný počet snoubenců na radnici i mimo ni. Například teď v sobotu jsme měli 3 svatby v obřadní síni a za stejným počtem už jsme vyjížděli. Do Údolí, hotelu Antonie a do katastru Višňové na Saň,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Podle matrikářky městského úřadu ve Frýdlantu Ivany Spatzierové si mladí vybírají netradiční místa ke svatbám čím dál častěji. „Počet obřadů konaných mimo radnici opravdu rok od roku stoupá a letos je jich o dost více než loni. Lidé se jednak nechávají inspirovat jinými páry a pak také odmítají zažitý letitý stereotyp. Sami občas říkají, že je slavnostní obřadní síň svazuje,“ vysvětluje matrikářka.

Během června a července tak společně s oddávajícím starostou Danem Ramzerem absolvovala například svatbu pod větrnými elektrárnami na Albrechtickém kopci nad Frýdlantem, na zámku, tenisových kurtech, v Dolní Oldříši nebo třeba v Černousích. „Jsem rád, že si lidé hledají netradiční místa u nás na Frýdlantsku. A je jedno, jestli mají snoubenci vše naplánované do posledního detailu a svatba i v polních podmínkách vypadá jako předávání Oscarů, nebo je jednoduchá či řešená operativně,“ usmívá se Dan Ramzer.

On sám oddává páry ve Frýdlantu od roku 2007 a už se díky nim ocitl na řadě pro svatbu netradičních míst. „V paměti mi utkvěla například svatba na věži radnice, kam jsme se opravdu vešli jen my jako zástupci města, snoubenci a svědci. A hodně se mi líbila i nedávná svatba pod větrníky,“ přiznává starosta.

Matrikářka má za sebou podobných obřadů ještě více, svatby provází už od roku 1999. „Mezi mé nejpozoruhodnější patří třeba svatba na Pohanských kamenech, na rozhledně ve Frýdlantu nebo třeba u zámeckého rybníka. Ostatně po úpravě parku si myslím, že právě tam bude obřadů přibývat, protože tam vzniká pro podobný životní krok opravdu krásné místo,“ uzavírá Ivana Spatzierová.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest