ViewImage.aspxKRAJ – V Libereckém kraji policisté letos vykázali z domova 40 násilníků.

V sobotu večer vyjeli policisté do jedné domácnosti na Doksku, kde měl podle oznámení 38letý muž surově napadnout svou manželku. Když dorazili na určenou adresu, uviděli ve dveřích bytu stát ženu se zakrváceným obličejem a oblečením. Ta jim potvrdila, že ji  zbil manžel. Zastihli ho doma, čekal na ně. Celou situaci se ale snažil bagatelizovat a tvrdil, že dal své ženě jen pár facek, a to proto, že si je zasloužila. S jeho tvrzením bylo v ostrém rozporu to, co policisté viděli. Jejich pozornosti neuniklo, že má na  pravé ruce čerstvě sedřené klouby od úderů pěstí. Policisté ho na místě okamžitě zadrželi a převezli ho na policejní služebnu. V té době měl v sobě 2 promile alkoholu. Noc ze soboty na neděli pak strávil v policejní cele. Policisté mezitím nashromáždili dostatečné důkazy k tomu, aby ho jako násilníka mohli vykázat z domácnosti, kterou se svou ženou sdílí. Úřední záznam o vykázání si převzal v neděli. Po dalších 10 následujících dní se tam teď nesmí vrátit.

Jeho žena po ošetření na chirurgické ambulanci vypovídala o společném soužití s ním do protokolu. V sobotu jí opakovanými údery pěstí způsobil tři tržné rány v oblasti hlavy. Také jí vyhrožoval  zlámáním vazu nebo vyhozením z balkonu. Nebylo to ale poprvé, co jí ubližoval. Takový život snáší trpělivě už deset let a dosud nenašla odvahu ho opustit. Zbil nebo zkopal ji už nesčetněkrát a každý den jejich společného soužití poslouchá, že nic neumí, je k ničemu a neužitečná. Převychovat se prý dá jen bitím, protože na ni domluva neplatí.  Doslova jí také řekl, že kdyby ji i zabil, tak ho za to žádný soud neodsoudí, protože  je nemožná. Domácí hádky bohužel probíhaly často v přítomnosti jejich osmiletého  synka. V sobotu byl doma a hodně plakal. Zřejmě i proto jeho mamince došla trpělivost a bude se snažit hledat pro sebe i pro své dítě pomoc. Může ji nalézt například v Centru intervenčních a psychosociálních služeb Libereckého kraje,  odkaz na stránky centra  naleznete zde intervencni-centrum.cipslk.cz/ . Toto centrum nabízí nejrůznější formy poradenství včetně bezpečnostního plánu, jak postupovat jako oběť domácího násilí nebo kontaktů na azylová zařízení nabízející přechodné ubytování. Pro ty, kteří nemají čas pročítat tento odkaz,  uvádíme výňatky toho nejdůležitějšího.

Pokud patříte do skupiny osob ohrožených domácím násilím,  postupujte následovně :

  • uschovejte si náhradní klíče, dokumenty, nějaké peníze a nutné oblečení k osobě, které důvěřujete
  • uschovejte si důkazy o násilí páchaném na vás (fotografie zranění, lékařské zprávy)
  • odchod od násilníka si naplánujte na dobu, kdy se déle zdržuje mimo obydlí (služební cesta, noční směna)
  • mějte u sebe telefonní čísla svých blízkých přátel, rodinných příslušníků a azylových zařízení
  • v případě nebezpečí volejte policii 158, 156, 112, naučte to i své děti
  • důležité kontakty si uložte pod rychlou volbu na svém telefonu
  • pro případ velkého nebezpečí si domluvte s blízkou osobou heslo, které jí odešlete, nebudete mít čas vypisovat dlouhé sms
  • jste-li zraněna, svěřte se lékaři,  co se vám stalo a požádejte o vydání lékařské zprávy
  • dětem určete bezpečné místo v bytě nebo v domě, kde se můžou v ohrožení uzamknout
  • je-li to možné, domluvte si se sousedy signál pro případ, že by vás partner zamkl doma nebo vás  jinak izoloval
  • ženy v ohrožení by měly používat telefon na kartu a ne na paušál, u kterého partner z faktury zjistí vaše veškeré kontakty
  • pokud jste napadena během telefonování,  mluvte hodně hlasitě  nebo křičte a sdělte místo, kde se nacházíte
  • neodmítejte lékařské ošetření
  • důkazy proti násilníkovi jsou i chomáče vlasů, potrhané oblečení, dejte je do igelitového obalu a uchovejte je
  • před svými dětmi násilí nepopírejte, řekněte jim pravdu, aby situaci pochopily a mohly s vámi lépe spolupracovat

Policisté v Libereckém kraji vykázali v letošním roce ze společných obydlí zatím 40 násilníků. V roce 2012 jich bylo 109, o rok později 116 vykázaných a loni 102 . V celém kraji policisté obvinili z přečinu týrání osoby žijící ve společném obydlí 28 osob v roce 2014 a 11 osob v roce letošním. Statistické údaje zahrnují jen evidované násilí, tedy násilí, které vyšlo veřejně najevo. Existuje však mnoho obětí, které ho dlouhé roky mlčky snášejí a nikomu si nestěžují. Mají k tomu své důvody. Doufejme, že někoho povzbudí naše rady k tomu, aby si své trápení nenechával jen sám pro sebe. Ani násilníkovi z Dokska jeho chování k manželce neprojde bez trestu. Policisté obvodního oddělení policie v Doksech v této kauze již zahájili úkony trestního řízení pro přečin týrání osoby žijící ve společném obydlí, za který ho soudce může poslat až na čtyři nebo také i na osm let do vězení pokud by shledal, že své ženě ubližoval zvlášť surovým způsobem.

Ve společnosti ještě není dostatečně známo také to, že se týrané ženy mohou samy přímo obrátit na občanský soud s návrhem na předběžné opatření spočívající v uložení povinnosti násilníka opustit společnou domácnost. Soud o takovém návrhu rozhoduje do 48 hodin a pokud mu vyhoví, nesmí se taková osoba zdržovat ve společném domově po dobu jednoho měsíce. Tato lhůta může být na základě dalšího odůvodněného návrhu prodloužena na dobu nezbytně nutnou. Takový návrh může u soudu podat jen osoba týraná a nebo osoba, která sdílí tuto domácnost společně s osobou týranou (sestra, matka). V návrhu je nutné uvést čeho se tato osoba domáhá (například toho, aby byl násilník povinen opustit společnou domácnost nebo aby se zdržel všech kontaktů se svou obětí),  vysvětlit konkrétní situaci v jaké se nachází,  a pokud to jde, svá tvrzení podpořit důkazy. Těmi mohou být lékařské zprávy, fotografie zranění, fotografie sms zpráv, dopisy apod. Je také praktické, když na sebe navrhovatelka připíše do návrhu telefonní kontakt pro případ, že by soud potřeboval nějaké informace doplnit.

 

21. 7. 2015
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Zdroj: Policie ČR

Pin It on Pinterest